Mooie oude film van opening Cobbenhagen

In 1962 werd het huidige gebouw Cobbenhagen geopend door Koningin Juliana. Het beeldmateriaal  van de opening hiervan is onlangs toegankelijk gemaakt. Prachtige oude filmbeelden van rokende studenten, trotse bestuurders en een smetteloos gebouw.  De meisjes die de trap aflopen zijn speciaal voor de film bijeengehaald, om te laten zien dat de Katholieke Hogeschool Tilburg ook vrouwelijke studenten had.

Het Cobbenhagengebouw van de Tilburgse universiteit is van de achitect  Jos Bedaux.  Het is mooi om bij het filmpke te lezen hoe trots hij was: “Mij viel de grote eer te beurt Hare Majesteit de koningin door de bouw te mogen rondleiden. Nadien kreeg ik de hoogste koninklijke onderscheiding die een architect krijgen kan!” Het gebouw is het eerste ‘eigen’ gebouw van de toenmalige hogeschool. Na de oorlog maakte deze nog altijd gebruik van de gebouwen van de Katholieke Leergangen in de binnenstad. Als nieuwe locatie werd gekozen voor een uitloper van het landgoed de Oude Warande aan de westrand van Tilburg. Hier zou het universiteitscomplex het monumentale sluitstuk gaan vormen voor een vanuit het stadscentrum in oost-westrichting lopende nieuwe verbindingsas (Hart van Brabantlaan en Prof. Cobbenhagenlaan), overgaande in de lommerrijke omgeving van de Warande. De planvorming had nogal wat voeten in de aarde. Het eerste ontwerp dateert uit 1952 en heeft een vrij traditioneel en kloosterachtig karakter. Toen dit plan door Publieke Werken was afgewezen, werd de architect verzocht om met een meer ervaren collega in zee te gaan. Dat werd Jan van der Laan, die grote invloed zou uitoefenen op het tweede ontwerp (1955). Deze keer werd uitgegaan van een vierkant complex met drie binnenhoven en een klassieke koepel op het centrale bouwdeel. Alhoewel dit ontwerp werd goedgekeurd, is het door gebrek aan bouwvolume opzij geschoven.

Vervolgens raakte Bedaux overspannen, Van der Laan had het te druk, en dan duurt het tot de late jaren vijftig voordat een nieuw concept van de tekentafels komt. Nu wordt het een echt Bedaux-gebouw. Hij schiep een uit één bouwvolume bestaand gebouw met twee asymmetrisch geplaatste binnenhoven, waardoor het op een klooster bleef lijken. Alhoewel er sprake is van een kleinere inhoud dan bij de eerdere ontwerpen bestaat er door de indelingsstructuur een groter nuttig vloeroppervlak. In het gebouw zouden de belangrijkste universiteitsruimtes komen, zoals de aula en senaatskamer, maar ook diverse collegezalen en instituutskamers. Opvallend veel ruimte reserveerde Bedaux voor de gangen, hal en trappenhuizen. Door de vele gangen en tussenetages is het een doolhof en wordt het door de huidge bewoners vaak ‘het gebouw van de dronken architect’ genoemd. Op 1 augustus 1958 vroeg het curatorium de bouwvergunning aan. Nadat er nog enige aanpassingen in de plannen waren uitgevoerd, werd het complex in 1962 opgeleverd. Op de 13de november van dat jaar opende koningin Juliana onder grote belangstelling het nieuwe, eigen onderkomen van de toenmalige Katholieke Hogeschool.

Veel van deze tekst is geleend van Het Monumenten Advies Bureau, waarvoor dank.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.