Universiteit van Nederland: snel en lekker

Vanaf vandaag leggen verschillende goedgebekte academici hun vak uit aan leken. Binnen de Universiteit van Nederland geven ze korte colleges die je online kunt volgen.

Welke rol speelt de mug in onze geschiedenis? En hoe komt het dat het Nederlands niet is uitgegroeid tot wereldtaal? Op de Universiteit van Nederland krijg je antwoord. De UvNL is een virtuele hangplek waar je prikkelende lezingen kunt bijwonen. De snelle, gevarieerde blokjes zijn bedoeld om een breed publiek te enthousiasmeren voor wetenschap.

Het idee komt van Alexander Klöpping en Marten Blankesteijn. Gestimuleerd door initiatieven als DWDD University vroegen zij zich af: Hoe kun je de kennis die ‘verstopt’ zit in universiteiten delen met een breed publiek? Zo ontstond de Universiteit van Nederland. Het concept is simpel: een hoogleraar of universitair docent geeft vijf colleges van een kwartier over zijn vakgebied. Elk college begint met een prikkelende vraag en elke aflevering staat op zich. Alle colleges komen online, zodat je kunt kijken wanneer je wilt.

Moocs
Online-colleges passen in een trend. Beroemde universiteiten als Harvard of het MIT bieden zogenaamde moocs aan: Massive Open Online Courses, volwaardige colleges die via internet gevolgd kunnen worden. In Nederland zijn bijvoorbeeld de TU Delft en de Universiteit Leiden al aangehaakt. De mooc is niet alleen bedoeld voor de ‘leuk’: het is een complete online-cursus inclusief tentamen en certificaat. Het initiatief wordt (financieel) gesteund door het ministerie van OCW. De populariteit is groot, maar de uitval onder studenten ook: vaak haalt maar een op de tien deelnemers de eindstreep.

“Op de UvNL proberen we een balans te vinden tussen theorie en plezier”, zegt bedenker Alexander Klöpping. “De video’s worden bekeken door leken en op YouTube gaan we concurreren met kattenvideo’s.” Daarom moeten de presentaties er mooi uitzien en energie uitstralen. Reden om de clipjes niet op te nemen in een doorsnee collegezaal, maar in de Amsterdamse nachtclub AIR. “Dat geeft meer schwung”, vindt Klöpping. Zowel qua vorm als inhoud zijn de bedenkers bereid om ver te gaan: “Als er een tijger het podium op moet, dan komt er een tijger.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.