Minder studenten met functiebeperking

Het aantal eerstejaars met een functiebeperking is dit collegejaar gedaald. Dat blijkt uit de jaarlijkse monitor ‘Studeren met een Handicap’ van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI). Volgens de samenstellers houdt de daling wellicht verband met het strengere studieklimaat.

Er lijkt sprake van een trendbreuk. De voorbije jaren zien we juist een groeiend aantal bachelorstudenten met een functiebeperking. Nu is hun aantal percentueel gedaald van 8 procent (2013) naar 7,7 procent.

Geen toeval
Die daling is volgens de onderzoekers geen toeval. Uit de rapportage blijkt dat studenten met een functiebeperking opvallend minder tevreden zijn over de geboden ondersteuning. Ze klagen bijvoorbeeld dat ze onvoldoende tentamentijd, aangepaste opdrachten en alternatieve stageplekken krijgen. Het CHOI vraagt zich af: ‘Betekent dit dat het strengere studieklimaat (…) juist deze groep studenten extra onder druk zet?’. De meest voorkomende beperkingen zijn overigens dyslexie en concentratieproblemen.

Het rapport neemt de Nederlandse universiteiten stuk voor stuk onder de loep. De beoordelaars (om precies te zijn: ruim 5000 studenten met een functiebeperking) zijn het best te spreken over Wageningen, dat opnieuw met kop en schouders boven de andere universiteiten uitsteekt (rapportcijfer 7,37). De TU Eindhoven (6,90) en de Radboud Universiteit (6,78) completeren de top-3. Net als vorig jaar bungelt de Universiteit van Amsterdam onderaan (5,82).

Tilburg University is een aardige middenmoter. Alleen de ‘beschikbare hulpmiddelen’ op onze campus liggen fors boven het landelijke gemiddelde. Tegelijk blijven er zaken liggen op het gebied van Voorlichting & intake en Aangepast onderwijs. Hier scoort Tilburg onder het gemiddelde. Het lijkt allemaal weinig zeggend, zij het dat de samenstellers Tilburg aanduiden als ‘relatief de sterkste stijger is in de lijst’.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.