Specialisatie: nergens voor nodig
De UvA wil af van specialistische bachelor opleidingen als sociologie en filosofie bij de faculteit Geesteswetenschappen. Brede bachelors zijn de inzet. Niet om doordachte redenen, maar simpelweg omdat bezuinigd moet worden. Onder studenten en docenten is veel verzet. UvA-student Aldert Bergstra is optimistischer over de plannen. Specialisatie is in de meeste gevallen nergens voor nodig, schrijft hij vandaag in de Volkskrant.
Personeel en studenten zijn niet te spreken over de plannen en de wijze waarop deze tot stand komen. De plannen zouden al in een vergevorderd stadium zijn, terwijl noch student, noch docent er bij betrokken is geweest. Ze verenigingen zich op Facebook – de teller staat op 3.938 likes en tikt gestaag door. Hun missie: “Uniting humanities students from the University of Amsterdam against the huge budget cuts and consequent bizarre plans presented as “profiel 2016“.
UvA-student Aldert Bergstra, voorheen redacteur bij het illustere Amsterdamse studentenblad Propria Cures, is optimistischer. Hij juicht het idee van brede bachelors voor alfa’s juist toe. Niet als bezuinigingsmaatregel, wat voor de UvA de aanleiding voor reorganisatie is, maar omdat het huidige systeem niet deugt. Er bestaat namelijk een “enorme mismatch tussen het curriculum dat universitair studenten wordt voorgeschoteld, en waar behoefte aan is in de maatschappij”, schrijft hij.
Een gemiddelde derdejaarsstudent weet nu zelden wat hij of zij wil worden, schrijft Bergstra. “Maar zo’n student weet dan weer wel alles over, zeg, de vroeg 19de-eeuwse feministische literatuur in Zeeland.” Wat is daar het nut van? Als alleen het papiertje telt, en als het waar is dat het gros van de studenten na de studie overal en nergens terechtkomt, dan “slaat specialisatie in 90 procent van de gevallen nergens op.”
Een academisch werkniveau en onderzoeksvaardigheden kunnen immers ook, of beter zelfs, in een brede opleiding aangeleerd worden. Bergstra: “Een bredere opleiding, waarin vaardigheden uit alle richtingen worden aangeleerd, zorgt er automatisch voor dat de meeste mensen uiteindelijk wel iets met hun studie doen. Dat duizenden alfa’s [nu, red.] worden opgeleid voor de werkloosheid is treurig.” Het is de vraag of er aandacht is voor overwegingen als die van Bergstra.