Recensie: Aanmodderfakker

(Eeuwig) Studerende lapzwans

Wat doe je als je met pensioen gegaan bent? Dan loop je naar Santiago de Compostela. Zo ook de vader van Thijs. Alleen wordt hij bij terugkomst uitgekafferd door zijn zoon. “En voel je je nou beter”, schreeuwt Thijs, “Je fucking plekje in de hemel verdiend!?”

Nee, Thijs – “Ik ben niet cynisch, maar realistisch” – is niet per se een sympathieke gast. Toch krijg je met hem te doen in Aanmodderfakker, een van de beste Nederlandse films van het jaar. De rokende en drinkende 32-jarige lapzwans studeert nog, tenminste, hij staat – met een studieschuld van 70 duizend euro – nog ingeschreven. Daarnaast werkt hij een beetje, een troosteloos baantje bij de Mediamarkt.
De 16-jarige (oppas) Lisa schudt Thijs wakker; hij heeft plotseling zelfs de energie om iets op te zoeken op internet: ‘Is seks met een 16-jarige legaal?’
Behalve tragikomisch en soms lichtjes absurdistisch is Aanmodderfakker ook ontroerend en schrijnend, bijvoorbeeld als moederskindje Thijs afscheid moet nemen van zijn jongenskamer thuis.
Perfect gecast is hoofdrolspeler Gijs Naber (Ro Theater, Lieve Liza, Penoza), aan wie je geen moment twijfelt. Ook niet aan zijn moeder trouwens, een glansrol voor Joke ‘Hertenkamp’ Tjalsma. Ook fraai: de soundtrack van Djurre de Haan (awkward i). En die ene seksscène: tamelijk opwindend, zonder dat er ook maar een tepel te zien is.

Dieter van den Bergh

Aanmodderfakker van Michiel ten Horn, te zien in Pathé in Tilburg.

4 uit 5 ballen

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.