Meer inbreng studentenfracties

Studenten aan de macht! Volgens Leids Universitair WeekBlad Mare zou het zo maar kunnen. En dan ook nog met behulp van het vermaledijde nieuwe leenstelsel.

In de kleine lettertjes van de Wet studievoorschot hoger onderwijs staat namelijk: omdat de studenten voortaan hun eigen studie betalen, mogen ze ook bepalen hoe dat geld wordt besteed. Minister Jet Bussemaker (OCW) wil dat studenten en medewerkers meer invloed krijgen op het beleid van de universiteit.

Spannend
Het geld dat je straks niet langer kunt lenen, wordt direct geïnvesteerd in het hoger onderwijs. De medezeggenschap (bijvoorbeeld in de U-raad) moet er mede voor zorgen dat de budgetten op de juiste plek terechtkomen. Studenten en medewerkers krijgen daarom instemmingsrecht op de hoofdlijnen van de begroting, in plaats van het huidige (zwakkere) adviesrecht. Een spannende ontwikkeling. Volgens het wetsvoorstel komt ‘de beoogde verdeling van de middelen over de beleidsterreinen onderwijs, onderzoek, huisvesting en beheer, investeringen en personeel’ onder het instemmingsrecht te vallen. Dat betekent: wanneer de student- en personeelsfracties het niet eens zijn met een besluit, dan kan het College van Bestuur het ook niet uitvoeren.

Om bestuurlijke chaos te voorkomen stelt de minister wel beperkingen aan het instemmingsrecht. Zo mogen de studenten/medewerkers alleen ‘op hoofdlijnen’ meepraten over de begroting. Karl Dittrich ? voorzitter van de VSNU ? zegt: “Als de medezeggenschap instemmingsrecht zou krijgen over alle financiële details hadden we ons verzet. Het College van Bestuur bepaalt de precieze verdeling van de financiën. En dat blijft zo.”

Reactie Fractie SAM
Vice voorzitter Jeroen Wienen in een reactie: “Een prima ontwikkeling. Maar in de Tilburgse setting heeft dit feitelijk geen grote gevolgen: de verhoudingen in de U-raad zijn al uitstekend. Ook als we alleen adviesrecht hebben, wordt er naar ons geluisterd. Er is geen sfeer van: ‘We nemen dit ter kennisgeving aan maar doen er verder niets mee’.”

Meer invloed op de begroting schept ook verplichtingen, zegt Wienen. “Je moet zorgen dat je goed beslagen ten ijs komt. Een begroting is complexe materie. Om daarover mee te beslissen, moet je inhoudelijk voldoende zijn ingevoerd.” Ook over de scholing en ontwikkelingsmogelijkheden in Tilburg is Wienen te spreken. Zijn conclusie: “De informele verhoudingen zijn goed en bieden ons ruimte. Natuurlijk juichen we elke uitbreiding van het mandaat toe. Maar eerlijk gezegd: voor verschillende universiteiten in Nederland is de impact hiervan beslist groter.”

Reactie Fractie Front
Ghyslaine Krebbekx, vice voorzitter, sluit zich grotendeels aan bij Wienen. “Het is natuurlijk wel een stapje hoger zo. Als we meer invloed krijgen wordt de verantwoordelijkheid veel groter. Hierdoor worden we nog gemotiveerder om goed ons best te doen.” Dat er echt veel gaat veranderen denkt ze niet: “Het is op Tilburg University al goed geregeld, zeker als je kijkt naar andere steden. Ik denk dat deze regeling voor hen dan ook meer impact heeft.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.