Betalen met een chip in je hand

Met een geïmplanteerde chip je huis afsluiten, koffie betalen en visitekaartjes opslaan. Dat klinkt als iets uit een sciencefictionfilm. Maar vergis je niet, ongeveer 2000 mensen, waaronder circa 50 Nederlanders, hebben zo’n ding in hun hand.

De NFC chip, near field communication, is een contactloze communicatiemethode met een bereik van ongeveer 10cm. Het zat bijvoorbeeld al in je OV-kaart, telefoon en pinpas waarmee je contactloos kan betalen. Nu zit het dus ook in je hand. Maar waarom in hemelsnaam? ICT-journalist René Schoemaker liet in september de chip implanteren, voor een blog op Computerworld welteverstaan. “Het is eigenlijk een soort experiment. Ik wil erachter komen wat de specifieke voordelen zijn om zo’n ding in je lichaam te hebben en niet in je telefoon bijvoorbeeld”, hier is hij nog niet helemaal achter helaas. “Ik gebruik hem nu alleen om in te loggen op mijn computer, voor andere dingen vind ik hem niet echt handig. Ik wacht nog op iets speciaals.”

Hacken
Schoemaker schrijft al jaren over de gevaren van privacy. Persoonsgegevens zou hij er bijvoorbeeld nooit opzetten, dat is “te gevoelig.” Want is het wel zo veilig om bitcoins en gegevens op je chip te zetten? “Ik ben er een beetje sceptisch over, het zal niet heel veilig zijn allemaal. Ik ga mijn chip binnenkort ook laten hacken door een ICT-beveiligingsbedrijf. Dat zal redelijk makkelijk gaan denk ik zo.” De meeste tech geeks zijn te naïef volgens Schoemaker. “Ze kijken meer naar wat je ermee kan, dan naar de risico’s”, zo vertelt hij.

Toekomst
Hoe de toekomst er voor de chip uit gaat zien weet hij niet zeker. “Dat ligt natuurlijk aan de mensen zelf, maar ook aan de wet.” Als meer mensen een chip nemen is het een kwestie van tijd voordat de wet zich ermee gaat bemoeien denkt Schoemakers. “Naïeve mensen moeten wel beschermd worden tegen cybercrime.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.