Minder geld voor hoge piefen
Topfunctionarissen in de (semi) publieke sector mogen vanaf 2015 niet meer verdienen dan een minister. Het maximumsalaris (inclusief vakantie- en oudejaarsuitkering, onkosten en pensioenbijdrage) wordt dan 178.000 euro.
Een bestuurder van een universiteit of ziekenhuis mag nu nog 130 procent van het ministerssalaris verdienen. Dit komt neer op 230.474 euro, inclusief onkostenvergoeding en pensioen. Voor topfunctionarissen die al werken in de (semi) publieke sector geldt een overgangsregeling.
Niet blij
De Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet normering topinkomens. Eerder lieten toezichthouders en bestuurders van verschillende sectoren zich al horen in de Tweede Kamer. Ze zijn bang dat de goede mensen zullen overstappen naar het bedrijfsleven of buitenlandse instellingen en dat hiermee de kwaliteit teruggaat. Zo ook Yvonne van Rooy. Zij was tot 2004 voorzitter van het College van Bestuur van Tilburg University. Een universiteit besturen is volgens haar heel wat zwaarder dan een land besturen. Dat is dan ook de reden waarom het salaris van een bestuurder volgens haar niet gelijkgeschakeld kan worden aan dat van een bewindspersoon. “Ik kan het weten, want ik ben zelf staatssecretaris geweest”, zo liet ze weten. Koen Becking, de huidige TiU-bestuurder, zal het ook met minder moeten doen. In 2013 verdiende hij namelijk al ver boven de nieuwe norm: 194.059 euro.
Het wetsvoorstel van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) kreeg in de Eerste Kamer 38 stemmen voor en 33 tegen. De VVD, D66, CDA en Onafhankelijke Senaats-fractie waren nee-stemmers. Volgens de Eerste Kamerfractie van de VVD is het voorstel te onzorgvuldig; alle topmensen worden over één kam geschoren. Ook komt het te snel. In de Tweede Kamer stemde de VVD echter wél voor het wetsvoorstel.