Wel sporten maar niet afvallen?
Een nieuw jaar, een nieuw begin! Waarschijnlijk ook goede voornemens om dat jaar mee te vullen. Driekwart van de Nederlanders maakt namelijk goede voornemens. Misschien wordt 2015 het jaar dat jij afscheid neemt van je rokerige hobby. Of misschien ga jij dit jaar voor een stressvrij, zen-bestaan. Of, net zoals de meeste Nederlanders die goede voornemens maken, ga jij dit jaar eindelijk die overtollige kilo’s verliezen. Door meer op je voeding te letten en meer te gaan sporten zou dit moeten lukken. Toch?
Niet helemaal. Uit onderzoek blijkt: ondanks dat er tegenwoordig meer wordt gesport, daalt het percentage mensen met overgewicht niet. Sommigen vallen wel af maar vaak is dit niet blijvend. De meesten vallen nagenoeg niets af. Hoe dat komt valt niet eenduidig te verklaren. Er zijn meerdere oorzaken mogelijk, zo schrijft de Volkskrant.
Minder verbrand dan verwacht
Een daarvan is dat we de winst van beweging of sport zouden overschatten. Zo denken mensen vaak dat ze meer calorieën hebben verbrand dan dat ze eigenlijk hebben gedaan. Twintig minuten op de loopband verbrandt bijvoorbeeld maar 200 calorieën, terwijl uit onderzoek blijkt dat de proefpersonen denken dat ze gemiddeld 800 calorieën hebben verbrand. Hierdoor zouden zij zich sneller vergrijpen aan extra hapjes wat het gewichtsverlies teniet zou doen.
Onbewust te veel eten
Een andere mogelijkheid is dat men simpelweg te veel zou eten, zonder dat te beseffen. Dit valt te verklaren aan de onbewuste behoefte van het lichaam om de calorieën te compenseren die het door beweging is kwijtgeraakt. Wat ook een oorzaak kan zijn, is dat men meer gaat eten om de verbrande brandstof bij te vullen. Deze gewoonte blijven mensen echter voortzetten wanneer zij niet meer sporten. Gevolg: extra kilo’s.
Blijf doorgaan
Laat dit je echter niet ontmoedigen. Als afvallen het doel is en dat niet bereikt wordt, zijn er nog genoeg redenen om door te gaan. Sporten is uiteindelijk altijd gezonder dan stilzitten, ongeacht wat het precies voor je gewicht doet. De kans op aandoeningen wordt er namelijk wel aanzienlijk mee verkleind. Je kan beter te dik en actief zijn, dan een normaal gewicht en inactief.
Verander je eetgewoontes
Hoe dan wel? Door je eetgewoontes aan te passen, zeggen de eetpsychologen. Het is namelijk heel makkelijk om calorieën in te nemen, maar ze verbranden is een stuk moeilijker. Een groot onderdeel van het afvallen ligt dus bij het veranderen van je eetgewoontes. Zo zouden kleinere borden al helpen met je portie-inname. Begin klein en verander het zo beetje bij beetje. Op die manier zou afvallen wél moeten lukken.