Geen kinderen? Minder griep

Nu de Kerstvakantie voorbij is, kan de griep zich verder uitbreiden. Dat verwacht de Grote Griepmeting. Deze website brengt griep en verkoudheid in kaart met behulp van zestienduizend vrijwilligers.

Griep wordt vooral verspreid via kinderen. Tijdens schoolperiodes zijn soms hele klassen ziek. Kinderen steken hun ouders aan, en die nemen het op hun beurt weer mee naar het werk. Samenlevingsverbanden zonder kinderen krijgen doorgaans iets minder griep.

Influenza ? de officiële naam voor griep – komt voor in drie typen: Influenza A, B en C. Type A veroorzaakt de meeste ziektegevallen en komt voor in mens en dier. Type B en C alleen bij de mens. Daarnaast bestaan er verschillende subtypen. Voorbeelden hiervan zijn A(H1N1) en A(H3N2) die bij de mens voorkomen en de vogelgriepvirussen A(H5N1) en A(H5N8).

Vaccin minder effectief
Van tijd tot tijd ontstaan nieuwe virusvarianten. Dat komt door veranderingen in de eiwitten (antigenen) op het oppervlak van het griepvirus: zogenoemde antigene drift. Doordat de afweer van ons lichaam juist is gericht op die oppervlakte-antigenen, omzeilt het griepvirus de bestaande immuniteit. Plotselinge veranderingen in een subtype kunnen ook leiden tot een sterk afwijkende antigeenstructuur. Dat noemen we ‘antigene shift’. Het influenzavirus kan zich dan op grote schaal verspreiden doordat mensen weinig immunologisch verweer hebben tegen de vernieuwde variant. Zo kan een wereldwijde epidemie (pandemie) ontstaan.

De griepprik beschermt traditioneel tegen twee typen A-griep en één lijn van B-griep. In februari 2014 is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op grond van de toen circulerende subtypen A en lijnen B de cocktail van het griepvaccin bepaald. In april werd echter ontdekt dat er een ‘antigene mismatch’ was ontstaan ten opzichte van het in de griepprik opgenomen subtype van A(H3N2). Dat zorgde voor een vroege griepepidemie in de Verenigde Staten. Deze ‘Amerikaanse griep’, waartegen de griepprik dus geen goede bescherming biedt, waart ook rond in Nederland. Nu de scholen weer zijn begonnen, wordt een nieuwe stijging van het aantal griepgevallen verwacht. De piek daarvan ligt waarschijnlijk eind januari of begin februari.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.