Minder luxe regelingen oudere werknemers
Ouderen moeten inleveren ten gunste van jongere werknemers. Dit blijkt uit een vertrouwelijke notitie waarmee werkgevers en vakbonden dit jaar het cao-overleg ingaan, zo meldt de Volkskrant. Volgens hoogleraar arbeidsrecht Mijke Houwerzijl (Tilburg University) gaat het er vooral om het onderwerp op de agenda te zetten.
Door de aanhoudende crisis ging het afsluiten van een collectieve arbeidsovereenkomst in 2014 stroever dan ooit. Van de 523 cao’s die vernieuwd moesten worden, is dat maar bij twee derde gelukt. Dit komt doordat vakbonden vinden dat werkgevers te zuinig zijn. Werkgevers vinden weer dat bonden te veel vragen. Voor laatstgenoemden is er nog een ander punt van kritiek: de ouderenregelingen. Deze zitten volgens werkgevers flexibiliteit en een hogere productiviteit in de weg. Werkgevers stellen dat vakbonden daarop meer moeten inzetten.
Lastige zaak
Volgens Houwerzijl, werkzaam aan Tilburg Law School, is het een lastige kwestie. De ‘gouden kooi’ (alle privileges die oudere werknemers opbouwen) geldt immers niet voor elke sector. In supermarkten of de horeca zul je bijvoorbeeld niet veel ouderen vinden. “Het is logisch dat de cao aangepast wordt aan een veranderende maatschappij en dat de arbeidsvoorwaarden ter discussie worden gesteld. Hier moet echter wel wat tegenover staan, al is het inzetten op scholing niet het eerste waar ik aan denk. Daar hebben we al genoeg van.” Ook het seniorenverlof kun je niet zo maar lozen, vindt de professor. “Werknemers in zware beroepen hebben seniorenverlof wellicht nodig om hun werk vol te houden. Ze moeten namelijk wel langer doorwerken. Wel is er vanuit juridisch oogpunt een argument om het seniorenverlof ter discussie te stellen. Het is namelijk een vorm van leeftijdsdiscriminatie en daar is juridisch steeds minder ruimte voor.”