Mark Zuckerberg: liever boek dan Facebook

Wat te lezen in 2015? Facebook-baas Mark Zuckerberg maakte de vraag actueel. Hij leest dit jaar om de week een nieuw boek en houdt zijn wereldwijde volgers daarvan op de hoogte. Het eerste boek dat hij leest was onmiddellijk uitverkocht. Voor academici selecteerde Univers een bescheidener aantal van drie must-reads. Dat geeft je vier maanden per boek.

Goede voornemens: we hebben ze allemaal. Zo ook Mark Zuckerberg. Hij maakte bekend in 2015 om de week een nieuw boek te willen lezen. Dat voornemen kreeg meer dan 123.000 likes. Zuckerberg heeft er zin in: “Books allow you to fully explore a topic and immerse yourself in a deeper way than most media today.” Een interessante uitspraak voor de eindbaas van Facebook. Om zijn voornemen kracht bij te zetten heeft hij een Facebook-pagina aangemaakt: A Year of Books, goed voor al meer dan 210.000 likes. Met de pagina wil hij mensen op de hoogte houden van zijn voornemen en hen aanmoedigen dezelfde boeken te lezen. Dat lukt: de paperback van het eerste boek dat Zuckberg leest, The End of Power van Moisés Naim, was bij Amazon binnen een dag uitverkocht.

Zuckerberg zegt de nadruk te gaan leggen op boeken over andere culturen, overtuigingen, geschiedenis en technologie. Univers volgt. Voor onze eigen volgers dan weer drie gouden tips. De volgende boeken mag je als academicus in 2015 zeker niet ongelezen laten.

1. Het exacte verhaal, Ionica Smeets (2014)
Wetenschap is hartstikke leuk. Echter: het toegankelijk maken ervan is een vak apart. Terwijl het toch echt belangrijk is. Lees hoe het moet. Een compleet, nuttig en eenvoudig handboekje wetenschapspopularisatie.

2. Philosophy and the Mirror of Nature, Richard Rorty (1979)
Wetenschappers en filosofen doen het helemaal verkeerd. Al eeuwen gaan ze uit van de impliciete veronderstelling dat de menselijke geest een spiegel is, waarin de werkelijkheid gereflecteerd wordt. Poets je die spiegel zo strak mogelijk op met wetenschappelijke methodes, dan zou je dus via zintuiglijke waarnemingen te weten kunnen komen wat ‘werkelijk’ is. Ziedaar: de weg naar de Waarheid. Empirische wetenschappen bloeien op die veronderstelling. Maar het klopt niet, schreef Rorty decennia geleden al. Waarheid is geen kwestie van een overeenkomst (correspondentie) met hoe de dingen echt in elkaar zitten. Het is slechts een eretitel die we aan een uitspraak geven. Een intrigerende klassieker die niet ongelezen mag blijven.

3. Verslaafd aan denken, Jan Geurtz (2013)
We zijn eraan gewend geraakt alles met het denken op te willen lossen. Terwijl denken meestal niets oplost. We zijn verslaafd aan denken. Als mens, als academicus. Wat vreemd mag heten: we bedenken onze eigen gedachtes namelijk niet. Die zijn er gewoon. Dat maakt denken een vreemd, traag en vaak averechts werkend proces. Zeer verhelderend boek voor de academicus die te veel (of juist te weinig?) tijd in het eigen hoofd doorbrengt.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.