Leenstelsel grijs gebied voor studenten
Studenten en scholieren weten te weinig over de veranderingen die het leenstelsel met zich meebrengt. Dit blijkt uit een onderzoek van FNV Jong, LAKS en JOB. Zo denkt bijvoorbeeld meer dan de helft van de wo-studenten dat er niks verandert aan hun basisbeurs.
De jongerenorganisaties zijn het onderzoek gestart omdat ze veel kritische geluiden over het leenstelsel hoorden. Zo zou de kennis van jongeren onder de maat zijn en hun verwachtingspatroon onjuist. De resultaten van de enquête onder 1365 jongeren liegen er dan ook niet om. De groep ondervraagden bestaat voor het grootste deel (62,3%) uit scholieren. Gevolgd door ruim 300 wo-studenten en bijna 200 hbo- en mbo-studenten.
Resultaten
Een van de opvallendste resultaten is dat bijna een kwart van alle jongeren niet goed op de hoogte is van de veranderende wetgeving. Verder denkt meer dan de helft van de huidige universitaire studenten dat hun vierde jaar studiefinanciering blijft bestaan. Met het afschaffen van de basisbeurs is dit echter niet het geval. Huidige wo-bachelorstudenten krijgen dan nog maar drie jaar studiefinanciering. De studieschuld is ook een grijs gebied voor de meeste ondervraagden. Ruim 3 op de 4 jongeren onderschat hun schuld en weet niet hoe hoog die gemiddeld is.
Het hele raport lees je hier.