Tilburg University zegt tijdschriften Nature en Science op

Tilburg University zegt tijdschriften Nature en Science op

Per 1 februari 2015 worden de abonnementen op Nature en Science stopgezet. Vanaf die datum zijn publicaties uit de tijdschriften niet meer direct toegankelijk voor medewerkers en studenten. De dienst Library and IT Services (LIS) betreurt de beëindiging van het lidmaatschap maar zegt hiertoe te worden gedwongen door tekorten op het budget wetenschappelijke informatiedragers.

Het budget informatiedragers is een (geoormerkt) budget voor de dienst LIS. Het geld kan alleen worden gebruikt voor informatiedragers als tijdschriften, boeken en databases. Voorbije jaren is het budget gedaald en zijn de kosten voor abonnement(pakketten) – de zogenaamde Big Deals ? fors gestegen. Big Deals zijn overeenkomsten die door de grote wetenschappelijke uitgevers met universiteiten worden afgesloten. Daarbij kan het gaan om 2000 (elektronische) titels tegelijk.

Waarom ‘Nature’ en ‘Science’?
De keuze waarop bezuinigd kan worden, is afhankelijk van de mogelijkheden. Tilburg University kan niet halverwege uit de Big Deals (de bulk van de abonnementen) stappen en van de nieuw te onderhandelen afspraken is landelijk bepaald dat vanwege de beoogde overgang naar Open Access de universiteiten voorlopig gezamenlijk optrekken. Daardoor kunnen er momenteel geen Big Deals worden opgezegd. Vanwege de opzegtermijn van drie maanden zijn de mogelijkheden om andere licenties te annuleren ook beperkt. De abonnementen op Science en Nature konden nog wel worden opgezegd. Dat levert vanaf 1 februari 2015 een kostenbesparing op van € 21.527,- per jaar.

Afzonderlijke stukken uit de bladen kun je blijven raadplegen op de respectiecelijke sites. Hierbij geldt: pay per view. Per artikel betaal je $ 20 (Science) en € 30 (Nature).

Lees de volledige toelichting op het besluit.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.