Dubbele standaarden na aanslag Charlie Hebdo

Na de aanslag op Charlie Hebdo springen mensen massaal op de bres voor de vrijheid van meningsuiting. Mooi, vindt strafrechtjuriste Marloes van Noorloos, maar veel verdedigers van het vrije woord hebben dubbele standaarden. “In Frankrijk staat het vrije woord helemaal niet zo hoog in het vaandel.”

“Veel mensen die nu op de barricaden staan voor het vrije woord, zijn daar eigenlijk geen groot voorstander van,” zegt de jonge strafrechtjuriste van Tilburg University. Van Noorloos is gespecialiseerd in het dunne grensgebied tussen de vrijheid van meningsuiting en haatuitingen. “De vrijheid van meningsuiting moet gelden voor ieder mens, ook voor je grootste tegenstander,” vindt de juriste. Juist daarom ergert ze zich aan de hypocrisie van sommige Je Suis Charlie-aanhangers.

“Als je kijkt naar de protestmars in Parijs, dan liepen daar veel leiders tussen die weinig op hebben met de vrijheid van meningsuiting.” Van Noorloos noemt Ahmet Davutoglu, de premier van Turkije, “een land waar journalisten massaal worden opgesloten.”

Arrestatie Dieudonné

Ook de Franse overheid hanteert volgens Van Noorloos dubbele standaarden. “Na de aanslagen zijn er in Frankrijk veel mensen opgepakt omdat ze terrorisme zouden verheerlijken. De Franse komiek Dieudonné is bijvoorbeeld gearresteerd omdat hij op Facebook schreef dat hij zich voelde als Charlie Coulibaly, een samentrekking van Charlie Hebdo en de terrorist Amédy Coulibaly.” Smaakvol is die uitlating niet, maar daar gaat het Van Noorloos niet om.

“Vrijheid van meningsuiting geldt ook voor mensen die je niet leuk vindt. En dus ook voor uitlatingen die je aanstootgevend vindt. Door Dieudonné te arresteren draagt de Franse overheid precies het tegenovergestelde uit.”

Nederland

In Nederland wil Sybrand Buma van het CDA in navolging van Frankrijk ook een verbod op het verheerlijken van terrorisme. Van Noorloos: “Buma zegt dat die wetgeving geen inperking is van de vrijheid van meningsuiting omdat ze die in Frankrijk ook hebben. En Frankrijk is het land van het vrije woord. Die redenering is de wereld op zijn kop. De wet laat juist zien dat het vrije woord in Frankrijk niet zo hoog in het vaandel staat. En bij Buma blijkbaar ook niet.”

Meer wetgeving tegen terreur, dat is volgens Van Noorloos wel het laatste waar Nederland behoefte aan heeft. “Na Fortuyn en Van Gogh zijn er in Nederland veel anti-terreurwetten ingevoerd. Een uitbreiding daarvan kan eigenlijk niet, dan gooien we onze grondrechten weg.” Wel pleit Van Noorloos ervoor om de AIVD voldoende te faciliteren om mogelijke aanslagen te voorkomen.

Zweepslagen

Vrijheid van meningsuiting is tot slot niet alleen een Westerse aangelegenheid, vindt Van Noorloos. “Het moet wereldwijd worden verdedigd. Journalisten in landen als Rusland of Saoedi-Arabië, zoals de blogger Raif Badawi die is veroordeeld tot duizend zweepslagen, hebben onze steun hard nodig. Ik hoop dat het Charlie-debat ervoor zorgt dat mensen ook daarvoor op de bres springen.”

Een groot interview met Marloes van Noorloos over de vrijheid van meningsuiting staat in de nieuwe Univers.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.