Griekse coalitie wil schulden niet terugbetalen

De nieuwe Griekse regering is rond. De links-radicale partij Syriza en de rechts-populistische Onafhankelijke Grieken vormen samen een coalitie. Beide partijen zijn voor grootschalige hervormingen: er moet een einde komen aan de harde bezuinigingspolitiek. Welke gevolgen heeft dit voor Griekenland en daarmee de Eurozone?

Het werd in de peilingen al verwacht en na zondag was het helemaal duidelijk: Syriza heeft de verkiezingen gewonnen. De extreem-linkse partij van Alexis Tsipras kreeg uiteindelijk 36 procent van de stemmen. Binnen 24 uur was de coalitie met de Onafhankelijke Grieken een feit.

Weg met trojka
Ondanks die samenwerking, liggen de partijprogramma’s ver van elkaar. Ze hebben maar één programmapunt gemeen: weg met de trojka! De trojka verwijst naar het Russische woord voor een rijtuig met drie paarden, maar wordt in dit geval gebruikt om een samenwerking van drie partijen te beschrijven: de Europese Commissie (EC), de Europese Centrale Bank (ECB) en het International Monetair Fonds (IMF).

Griekenland is namelijk zo goed als bankroet en heeft daarom veel financiële steun gekregen van de Europese Unie: zo’n 240 miljard euro. Geleend dus, maar als het aan Tsipras en Syriza ligt dan gaat de terugbetaling heel anders verlopen. Hij hoopt op kwijtschelding van een deel van de schuld. “Maar dat zal niet zo snel gebeuren,” zegt Harald Benink, hoogleraar Banking en Finance op Tilburg University. “Er zijn twee manieren van schuldverlichting: de directe en de indirecte. De indirecte manier is al eerder toegepast in geval van Griekenland, namelijk door renteverlaging en een langere looptijd. Hierdoor wordt het terugbetalen al makkelijker. Waar nu over wordt gesproken is of die schuldverlichting niet wat sterker zou kunnen zijn, dus nog lager en langer. Maar dat is waarschijnlijk in de ogen van Syriza niet voldoende. Zij willen namelijk 50% schuldverlichting, dus kwijtschelding. Jeroen Dijsselbloem, de minister van Financiën, zei het al: simpelweg schulden afschrijven krijgen we niet voor elkaar. Het alternatief is echt de looptijdsverlening en renteverlaging.”

Schuldverlichting
Binnen Syriza klinken al geluiden op over het verlaten van de Eurozone. Dat ziet Benink niet als een serieus toekomstbeeld. “Als Griekenland eenzijdig allerlei afspraken opzegt over bezuinigen en hervormingen, dan kan dat de bereidheid van Europa om die zaken te herfinancieren onder druk zetten. Dan zou de zaak kunnen escaleren, waardoor Griekenland de euro uit moet. Dat vertrek kan weer allerlei kettingreacties en onvoorspelbare consequenties hebben. Financiële markten, beleggers, kunnen dan gaan denken: wie is de volgende? Dat is niet wenselijk.”

Dat er enige vorm van schuldverlichting zal worden toegepast, is heel waarschijnlijk.”In Griekenland is de schuldratio, dat is de staatsschuld gedeeld door het bruto nationaal product, 175% procent. De meeste internationale analisten zijn het erover eens dat dit een onhoudbare situatie is en dat de kans dat Griekenland alle schulden zal terugbetalen heel klein is.”

Spannend
Alle radicale plannen van Syriza zijn volgens Benink niet simpelweg populisme. Hij is van mening dat er nu daadwerkelijk dingen gaan veranderen. “Ik denk dat deze regering zo’n mandaat heeft dat ze wel degelijk heel serieus aan de slag gaan. Europa is natuurlijk ook al aan het bewegen. Het wordt met grote belangstelling gevolgd door andere landen, zoals Spanje, waar ook een grote linkse partij aan het opkomen is. Het zullen hele spannende onderhandelingen worden.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.