Recensie: Metamodernisme

De Link en Academic Forum kunnen het symposium over ‘metamodernisme’ geslaagd noemen. Rob Wijnberg legde glashelder uit wat post-postmodernisme volgens hem is, en ook Robin van den Akker en Timotheus Vermeulen wisten een interessante en heldere presentatie te geven. De muziek had echter weg mogen blijven.

Ik was van te voren niet heel enthousiast over de avond. Ik ben niet echt thuis in de kunst en filosofie, en van metamodernisme had ik nog nooit gehoord. Een vriendin die grafische en interactieve vormgeving studeert wist me toch warm te krijgen. Dat metamodernisme iets is wat ‘kunst- en muziekmensen’ interesseert bleek wel tijdens het programma. De grote zaal van de NWE Vorst was nagenoeg alleen gevuld met artistieke types.

Metamoderne muziek
De avond begint met Aart Strootman die iets bespeelt wat lijkt op een liefdesbaby van een elektrische gitaar en een ukelele. Het is een zelfgebouwde, 1-snarige elektrische gitaar zo blijkt achteraf. Die mag hij vaker meenemen. Daarmee was dit ook meteen de beste muziek van de avond. Het ensemble VONK speelt ook twee keer. Zangeres Rianne Wilbers begint met Récitation No 11 van George Aperghis. Een soort Franse woordenbrij die je behoorlijk nerveus maakt. Precies hetzelfde geldt voor het tweede stuk van VONK: de theatrale compositie Once Upon a Time van Nicoline Soeters.

Wat is het?
De presentaties kan ik daarentegen wel erg waarderen. Cultuurfilosofen Robin van den Akker en Timotheus Vermeulen zijn als eerste aan de beurt. Aan de hand van voorbeelden uit kunst, muziek en politiek leggen zij met een vleugje humor uit wat ‘metamodernisme’ volgens hen inhoudt. Dat mijn kennis van kunst ontbreekt, merk ik af en toe wel. Sommige voorbeelden zijn wat lastig te volgen. Over het algemeen is het wel helder en interessant. Timotheus is een erg sterke presentator, hij weet het publiek echt vast te houden. Robin komt daardoor een beetje in zijn schaduw te staan. Doordat hij naast Timotheus staat, lijkt hij een slechtere presentator dan hij is.

Hoofddocent filosofie van Tilburg University Frans van Peperstraten leest een column voor. Middels een abstract kunstwerk legt hij uit wat zijn visie is op metamodernisme. De afsluiter is filosoof en journalist Rob Wijnberg. Zijn presentatie is het helderste van allemaal. Hij vertelt eerst hoe ‘de Waarheid’ door de eeuwen heen is veranderd en sluit af in het heden. Hij vertelt de voor- en nadelen van onze tijd en weet dit duidelijk neer te zetten.

frans van peperstraten

Ik kan niet zeggen dat ik nu helemaal helder heb wat metamodernisme is. Het is zowel cultuuranalyse als consumentisme en economie. Zoals Robin van den Akker verwoorde: “Metamodernisme is vaag.” Ondanks dat was het wel een erg interessante en onverwachts leuke avond.

3,5 van de 5 sterren

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.