Anderhalve ton voor Data Science Center Tilburg

Data Science is hot. Tilburg University wil graag first mover zijn en wil daarom een Data Science Center Tilburg (DSCT) op richten. Het College van Bestuur verzocht de Universiteitsraad vandaag om zes ton te investeren en zo een bijdrage van de faculteiten te verdubbelen. Het plan kon rekenen op inhoudelijke steun van de medezeggenschap, maar de procedures moesten wel zorgvuldig gevolgd worden. Een compromis werd bereikt: anderhalve ton wordt nu uitgegeven, de rest volgt in mei op basis van een businessplan.

Het businessplan in mei moet ook invulling geven aan een meerjarig financieel perspectief, bedong Abvakabo. Uiteindelijk moet het DSCT zichzelf kunnen bedruipen. De Universiteitsraad adviseerde vandaag over financiering voor één jaar. Deze budgetaanvraag staat los van de plannen van de universiteit over de Graduate School, hoewel de twee onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het DSCT moet de onderzoeksbasis gaan vormen voor de Graduate School.

De jaarlijkse investering van ruim 1,2 miljoen euro wordt voor de helft gedragen door het College van Bestuur. De andere helft door de faculteiten van Tilburg University. Dit bedrag wordt verdubbeld door het College van Bestuur. Deze investering van het College komt uit het budget van de kostenpost ‘knelpunt onvoorzien’. Mocht dat potje te klein zijn, dan dekt het College dit tekort uit de algemene bedrijfsreserves (ABR).

Collegevoorzitter Becking erkende dat het een uniek verzoek was, maar hij benadrukte dat dit ook een unieke kans was voor Tilburg University. De goedkeuring van het budget was ook een belangrijk signaal voor medewerkers die in hun vrije tijd energie in het plan staken, suggereerde de voorzitter. Daarnaast is het een signaal naar de externe partners van Tilburg University: gemeente Den Bosch en de Technische Universiteit Eindhoven.

Vaag

Tijdens het Dagelijks Bestuur voorafgaand aan de Universiteitsraad, haalde personeelsfractie Abvakabo fel uit naar het College van Bestuur over het budgetplan van dit initiatief. De fractie zette vraagtekens bij een aantal bedragen in de financiële schets. Marinus Verhagen van de personeelsfractie Abvakabo was not amused: “We hebben nog geen goed beeld van wat voor instituut dit wordt. De cijfers in het budgetplan roepen veel meer vragen op dan dat ze beantwoorden. Er worden hoge kosten opgevoerd, zoals 400.000 euro voor Corporate Sponsorships & Valorization. Dat is veel te vaag.”

Bezorgd

De kritiek van de fracties viel bij bestuursvoorzitter Koen Becking niet in goede aarde: “Ik was in de veronderstelling dat we met iets bijzonders bezig waren. Nu wordt het plan op alle mogelijke manieren ter discussie gesteld. We geven met dit budgetplan globaal inzicht in het geld dat nodig is. Medewerkers hebben zich maandenlang uit de naad gewerkt aan dit programma. We moeten dan niet gaan discussiëren over elke geldpost in deze fase. Op een gegeven moment moeten we verder.”

Reservebeleid

Een ander punt van kritiek is dat het College de investering van zes ton desnoods financiert uit de algemene bedrijfsreserves. Verhagen: “Het staat ook in schril contrast met het beleid van de collegevoorzitter: dat we zuinig moeten zijn en dat we geen tekorten mogen hebben.” Beleid op dit punt wordt in mei gevormd: dan wordt het reservebeleid besproken in de Universiteitsraad. Deze twee zaken liggen dichterbij elkaar dan het lijkt: er is veel geld nodig om zowel het DSCT als de Graduate School in Den Bosch te laten slagen. Dat geld kan wellicht gevonden worden in de reserves.

Door Rik Wassens en Niek Willems

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.