Roeiers Brabant Acht willen naar Universiade

Iedereen kent de spectaculaire ‘Achten’. Is het niet van de Boat Race tussen Oxford en Cambridge, dan wel van de Holland Acht, voormalig Olympisch kampioen. Sinds kort ligt er ook een Brabant Acht op het water. Teamlid Rikus van Groesen: “De lat ligt hoog. Het doel is de Universiade in Zuid-Korea, begin juli. Ambitieus? Ja. Maar zeker geen Mission Impossible.”

De Brabant Acht bestaat uit studenten van Tilburg University en TU Eindhoven. Rikus van Goesen (23) volgt in Tilburg de Master Finance. Als ‘slag’ heeft hij een belangrijke rol. “De anderen volgen mij. Ik communiceer met de stuurman en houd het tempo zo constant mogelijk.” In de bestuurskamer van Vidar praten we met Rikus en met Bart Buijsse, vice-praeses van de studenten-roeivereniging. Beiden zijn net terug van een trainingskamp in Sevilla. “Daar bereidt onze wedstrijdselectie zich traditioneel voor op het seizoen,” zegt Bart. “Ook de Acht heeft tien dagen meters gemaakt in ideale omstandigheden.”

Scheuren
Aan een van de wanden hangen de colbertjes van oud-voorzitters. Het donkergroen is wat stoffig maar ziet er nog steeds stijlvol uit. Sommige naden zijn gescheurd, stille getuigen van fanatieke kroegavonden. Naast roeiclub is Vidar ook ‘gewoon’ studentenvereniging. Dat vertier gaat voorlopig aan Rikus voorbij. “In de periode december-juni is de afspraak: geen alcohol, gezond eten en vroeg naar bed. We willen op hoog niveau presteren. Je snijdt jezelf in de vingers als je drinkt.”

Wat is precies de charme van een Acht? Rikus: “De Acht is het slotnummer bij wedstrijden, de kers op de taart. Bovendien is het de Ferrari onder de boten: pure power en snelheid. Een race wordt meestal pas in de laatste 200 meter beslist. Andere disciplines zijn toch voorspelbaarder.”

Hoe is het idee voor de Brabant Acht ontstaan?
Bart: “Aan het begin van elk seizoen kijken we wat het hoogst haalbare is. Samen met Eindhoven leggen we een zeer competitieve boot in het water. De Universiade is een realistisch doel. Het project wordt ondersteund door het Regionaal Talent Centrum Roeien (RTC).”
Rikus: “Het RTC zorgt voor een professionele coach (in dit geval Diederik de Boorder). Verder is er een fysiektrainer en medische en mentale begeleiding. De randvoorwaarden zijn top. Wij moeten het alleen nog laten zien op het water.”

Op zaterdag 25 april moet de ploeg zich op de Amsterdamse Bosbaan kwalificeren voor de Universiade. De winnaar van die trial gaat naar Zuid-Korea, mits er sprake is van een representatieve tijd. Rikus: “In A-finales op WK en Olympische Spelen wordt er 5.20 – 5.25 geroeid (over 2 kilometer). Wij gokken op 5 minuut 35.” Als ik vraag naar de huidige toptijd, kijken beide heren elkaar lachend aan. De – imposante ? tijd wordt wel genoemd, maar alleen off the record. Bart: “Onze boodschap voor de concurrentie: We liggen op schema.”

Het niveau is hoog. Hoeveel concurrentie is er voor dat ene ticket?
Rikus: “Serieuze concurrenten zijn Amsterdam, Zuid-Holland en Groningen. Waarschijnlijk staan er op 25 april vier teams aan de start die volledig aan elkaar gewaagd zijn. Het is afwachten wie op dat moment het beste uit zichzelf weet te halen.”

Hoe ziet jullie programma eruit tot aan de kwalificatie?
Rikus: “Het voorseizoen begint op zaterdag 21 februari. Elk weekend pakken we een wedstrijd mee. Over twee weken is er een grote voorjaarskrachtmeting van de studentenroeiverenigingen. Verder is het gewoon twee maanden trainen: intensiviteit opbouwen en op het juiste moment pieken.”
Bart: “Tilburg is de uitvalsbasis omdat we hier zulke mooie faciliteiten hebben. De jongens trainen gezamenlijk op zaterdag en zondag (vier keer) en ook nog één à twee keer doordeweeks. Daarnaast volgt iedereen een soloprogramma. Verder hebben we twee trainingkampen gehad: een in Turkije en nu net in Sevilla.”

Rikus: “In Sevilla komen veel selecties samen. Daar konden we dus heerlijk sparren. De baan en de weersomstandigheden zijn ideaal. Bovendien is er weinig afleiding: je zet echt grote stappen. Naast de trainingsuren is de teambuilding cruciaal. Je maakt elkaar tien dagen intensief mee. Het is mooi om te zien dat iedereen zo gefocusd is.”

In hoeverre is Tilburg University bij het project betrokken?
Bart: “De universiteit heeft van oudher sterke banden met Vidar. Dat blijkt maar weer uit de Brabant Acht: vijf teamleden studeren aan Tilburg University. Zowel TUe als TiU zijn nauw betrokken bij het RTC. Het topsportprogramma in Tilburg heeft twee speerpunten: hockey en roeien. Uiteraard hebben wij daar veel profijt van.”
Rikus: “Ik heb een zogenaamde topsportstatus. Daardoor kan ik me naast mijn studie volledig richten op roeien. Ideaal: een topsportcoördinator helpt me om training en studie optimaal af te stemmen. Zo kan ik bijvoorbeeld werkgroepen kiezen, voordat de formele inschrijving begint. Die flexibiliteit is heel fijn.”

Bart geeft een ander voorbeeld. “Bij verplichte colleges hoeven topsporters niet te voldoen aan de aanwezigheidsnorm. De universiteit helpt om daadwerkelijk dingen om te buigen en te regelen.”
Rikus: “Wat extra leuk is: de verschillende sporters worden met elkaar in contact gebracht. Zo leer je ook van elkaars ervaringen.”

Bart plaatst het in perspectief: “Tilburg University kijkt niet alleen naar de tentamens en studiepunten, maar ook naar de ‘brede’ ontwikkeling van een student. Die mag zich richten op topsport, en zo ervaringen opdoen die voor het latere leven net zo wezenlijk zijn als een studie.”

Teamsport
Roeien en studeren- het is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zowel Bart als Rikus maakten pas kennis met de sport toen ze in Tilburg kwamen studeren. “Ik ging roeien, puur door Vidar,” vertelt Bart. Rikus heeft vroeger gevoetbald. “De Acht is veel meer een team dan een elftal. Alles wat er in de boot gebeurt, is perfect op elkaar afgestemd. Tenminste: als het goed gaat. Je moet alle acht precies hetzelfde doen; anders mis je direct snelheid. Daarom: er bestaat geen betere teamsport dan roeien.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.