De mythe van Tilburg

Vorige week sprak ik naar aanleiding van de Bungehuisbezetting D66-Tweede Kamerlid Paul van Meenen. Van Meenen is een man van het onderwijs. Hij was leraar, onderwijsbestuurder, en nadat Alexander Pechtold zijn buurman werd ook D66-onderwijswoordvoerder. Sinds Van Meenen twee jaar geleden het parlement betrad maakt hij zich hard voor meer (mede)zeggenschap van studenten en docenten in hun onderwijs. Zijn grootste wapenfeit tot op heden is het instemmingsrecht op universiteits- en hogeschoolbegroting dat hij bij de invoering van het leenstelsel regelde. Er zijn Kamerleden die hun parlementaire loopbaan met minder resultaten afsluiten.

Een pluim voor Tilburg University

Van Meenen was kritisch over de UvA. De bestuurders zouden medewerkers en studenten te weinig betrekken bij het universitaire beleid. “Er bestaan veel universiteiten waar men het aanmerkelijk beter doet dan aan de UvA. In Tilburg is de medezeggenschap bijvoorbeeld een partij waar echt naar wordt geluisterd.” Het is niet de eerste keer dat Tilburg University een pluim krijgt voor haar medezeggenschap. Vorig jaar won Tilburg University immers ook al de eerste editie van de Toffe Peer Award; een prijs die het Landelijk Overleg Fracties (LOF) en Studenten Overleg Medezeggenschap (SOM) in het leven riepen. Daarmee willen ze universiteiten en hogescholen met een goed functionerende medezeggenschap belonen.

De Toffe Peer Award heeft, net zoals onder meer de Nationale Studentenenquete (NSE), een hoog de-slager-keurt-zijn-eigen-vlees-gehalte. Immers, de medezeggenschappers beoordelen hun eigen relatie met het College van Bestuur, zonder op de hoogte te zijn van de situatie elders. De UvA wijt de lage scores in die NSE aan het feit dat Amsterdamse studenten kritischer zijn dan in bijvoorbeeld Tilburg of Nijmegen. De laatste weken lijkt daar iets voor te zeggen.

BEST

Ook hier ging het echter mis. Hoewel de medezeggenschap naar een negatief advies rond het eerste BEST-voorstel neigde, hield de werkgroep die de reorganisatie leidde vast aan het oorspronkelijke organisatieconcept. Het bracht het CvB in een lastige positie, die voorkomen had kunnen worden door beter te luisteren naar de medezeggenschap. Toch blijft het op de één of andere manier pais en vree. Ook het schrappen van de volledige universitaire subsidie van het toch vermaarde Nexus Instituut leek daar niets aan te veranderen.

Vandaag deed Fractie SAM daar nog eens een schepje boven op. “In Tilburg is momenteel geen sprake van een dergelijke situatie,” zo vindt Fractie SAM. “Fractie SAM voelt zich goed gehoord door het College van Bestuur en denkt dat studenten een goed gehoorde stem hebben op Tilburg University,” zo verklaarde zij.

Waar op steeds meer plekken in Nederland klachten van ongehoorde studenten en medewerkers opduiken en er hier een erg gevoelige reorganisatie loopt, blijft het op de voormalige Karl Marx Universiteit stil. Op de universiteit waar rendementsdenken wellicht het meest aanwezig is, is dat een vreemde gewaarwording.

Henk Strikkers studeerde aan Tilburg University, en blogt over hoger onderwijs

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.