Landelijke actiedag krijgt kort Tilburgs staartje

De demonstratie voor het Dantegebouw op de campus trok wat sympathisanten, maar een massale actie bleef uit. Zo’n vijftien betogers pleitten voor een transparantere universiteit met meer ruimte voor inspraak door studenten. Of wilden ze ook de bezetters van het Maagdenhuis een hart onder de riem steken?

Geen massale protestactie dus. Een handjevol studenten, docenten en medewerkers stonden te koukleumen voor het Dantegebouw, de residentie van de faculteit geesteswetenschappen. Univers sprak enkele betogers.

Ad Backus, hoogleraar taalwetenschap en sociolinguïstiek op Tilburg University, is voornamelijk uit nieuwsgierigheid aanwezig: “Ik krijg niet het idee van studenten dat het allemaal zo’n ellende is. Daarom ben ik hier, omdat ik wel benieuwd ben of er toch problemen zijn. Als je van dag tot dag werkt, denk je in alle drukte niet bewust na over de grote problemen. Ik las vanochtend in de krant dat er op veel universiteiten protesten werden georganiseerd. Ik dacht meteen: waarom staat Tilburg er niet bij?” De hoogleraar merkt op dat het onderwijs verzakelijkt is: “De student heeft relatief weinig keuzemogelijkheden om dingen te doen die niet strikt binnen het onderwijsprogramma vallen. Dat is een kwalijke zaak.”Bas de Ruiter, oud-student van Tilburg University, is aanwezig uit solidariteit. Wat er volgens hem mis is? “Veel studies worden gefinancierd gelet op de hoeveelheid afgestudeerden. Het is beter als een universiteit kijkt naar het belang van een studie. Een managementstudie krijgt bijvoorbeeld veel geld, omdat er veel werk is. Filosofie of Liberal Arts worden onderschat, zelfs ondergewaardeerd en worden te weinig gefinancierd. Terwijl ze toch veel waarde hebben voor onze samenleving.”Universiteit is geen bedrijf
Ook de lokale politiek kwam langs uit solidariteit. Guido de Been van ROOD Tilburg, de jongerenafdeling van de SP, was er ook. “Het is niet zo dat mijn studies geraakt worden. Hier speelt het minder, want Tilburg heeft meer rechten- en economische studies.” Guido uit vooral kritiek op universiteiten die zichzelf beschouwen als een bedrijf: “Zeker bij de Universiteit van Amsterdam is het zo. De UvA heeft aandelen in een hotelketen. Dat past niet bij een universiteit. Hoe het hier zit, weet ik niet precies. Maar de afstand tussen het bestuur, de faculteit en studenten is enorm. Het bestuur besluit veel over studenten, terwijl de student zelf weinig inspraak heeft.” Daarom vindt hij dat de studentenfracties FRONT en SAM zich vandaag wel actiever hadden mogen opstellen. “Het is een aparte houding van organisaties die op moet komen voor alle studenten. Zij kunnen het makkelijkst mensen mobiliseren. Dat ze dat niet doen, vind ik heel apart.”Wat denk jij hiervan?

Reageer op dit artikelSander Bax, werkzaam bij departement Cultuurwetenschappen, staat de pers ook te woord. Is hij aan het demonstreren? “Nee, want het is niet onze taak om tegen ons eigen College van Bestuur te protesteren. Daar lijkt me geen aanleiding toe. Ik hoor dat onze studenten niet mee deden aan de acties vandaag. Ik vind het jammer dat er uit Tilburg geen geluid van solidariteit klinkt, voor wat er in Amsterdam gebeurt.”

Sprankje hoop
De roep om meer inspraak deelt Bax niet. “Er wordt echt naar je geluisterd. Maar er is een ander probleem en dat is het rendementsdenken. Dat raakt iedereen in het academisch onderwijs. Ik maak me daar veel zorgen over. Daar protesteren ze in Amsterdam ook tegen. Ik vind het fijn om te laten zien dat wij daar ook last van hebben, dat wij daar ook kritisch over nadenken.”

Ondanks de karige opkomst, ziet Bax een sprankje hoop: “Ik hoop dat het systeem eindelijk een keer op de schop kan. Dat we weer teruggaan naar academische waarden zoals we die vroeger hebben gedefinieerd. Als dat zou lukken, dan is dat een mooie winst.”Controlecultuur
Humanities-decaan Willem Drees spoedt zich naar een promotie en kreeg niets mee van de manifestatie. “Ik heb het niet gezien. Maar ik volg het in de krant. Er is wat interactie tussen decanen onderling in het land, dus ik hoor wel eens wat.” Drees deelt de zorgen van de Maagdenhuisbezetters niet. Wel vraagt hij aandacht voor de ‘controlecultuur’: “De enorme nadruk op visitaties van de NVAO en dergelijken.”

Dat kleine opleidingen van zijn faculteit op de tocht komen te staan, vreest hij niet. “Het opheffen van opleidingen speelt hier niet zo, de geesteswetenschappen in Amsterdam hebben ook flink moeten bezuinigen. Ze hebben, geloof ik, een kwart minder studenten gehad, dus het geld loopt terug. Die moeten wat. Dat geldt niet alleen voor de kleine, maar ook voor de grote opleidingen in Amsterdam. Daar zit een stuk onrust. Wij hebben ook een terugloop qua studenten, maar niet zo dramatisch. We hebben ook niet zulke vastgoedprojecten als in Amsterdam. Op een aantal onderwerpen is er hier minder aanleiding voor zorgen.”

Door: Niek Willems en Rik Wassens

Foto’s: Jack Tummers

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.