Drankspel gone wrong!
Een Braziliaanse student overleed door deelname aan een drankspel. In één minuut goot de 23-jarige maar liefst 25 shots wodka naar binnen. In Nederland kunnen we er ook wat van. Waarom geven wij ons telkens weer over aan drankspellen?
Volgens het Trimbos-instituut is er geen wetenschappelijk antwoord op die vraag. Het kennisinstituut voor verslavingszorg denkt dat studenten zulke spelletjes vooral gezellig vinden. “Het is leuk, stoer en de groepsdruk speelt een grote rol.” Daarbij is de omgeving ook belangrijk. “In de woonkamer, met al je vrienden, is het moeilijk om nee te zeggen tegen een shotje.”
Van coma’s tot ongewenste seks
Ook Jellinek, een andere instelling voor verslavingszorg, maakt zich zorgen om de drankspellen. Zo snel alcohol naar binnen gieten, is extreem slecht voor het lichaam. “Je hebt niet door wanneer je de grens over gaat. Zodra je erover heen bent, is het al te laat. De klap komt namelijk later aan. Je voelt je in één keer rusteloos. Vervolgens kun je in een coma belanden dat kan leiden tot de dood.” Coma’s en andere ziekenhuisbezoekjes zijn niet de enige gevolgen. Door snel alcohol naar te binnen gooien, ga je dingen doen waar je later spijt van krijgt. “Denk eens aan onveilige en ongewenste seks. Ook worden sommige drinkers gewelddadig. Alle remmingen zijn weg.”
Drankspelletjes kunnen dus goed mis gaan. Een 19-jarige studente verloor al haar vingers, toen ze bijna doodvroor na een drankspel. Na zes uur zuipen viel ze buiten in slaap bij 17 graden onder nul. De volgende ochtend ontdekten voorbijgangers haar en brachten ze de studente naar het ziekenhuis. Haar bevroren vingers waren niet meer te redden.
Uitdagen
Het drankspel ‘Neknomination’ zorgde voor meerdere doden. Bij dit spelletje dagen vrienden elkaar via social media uit om binnen 24 uur een pint bier in één keer leeg te drinken. Zodra je klaar bent, noem je de namen op van jouw vrienden die ook de challenge aan moeten gaan. En zo gaat het riedeltje verder. Je denkt misschien: dat stelt niet zo veel voor. Maar in Groot-Brittannië vielen twee doden door dit spelletje. Bier kun je namelijk ook vervangen door andere alcoholische versnaperingen, zoals sterke drank. Een 20-jarige in Londen mixte witte wijn, wodka, whiskey en bier, wat leidde tot de dood.
Jong begonnen
Niet alleen studenten eindigen in nare situaties na drankspelletjes. In Volendam zijn drie meisjes in de leeftijd van 13 tot 15 jaar in het ziekenhuis beland na een uit de hand gelopen drankspel. Het trio goot in zeer korte tijd een grote hoeveelheid alcohol naar binnen en raakte bewusteloos.
Ivo, 23, Econometrie
“Iedereen heeft twee grenzen. Bij de eerste grens denk je, misschien moet ik stoppen. Dat is juist het moment dat je door moet drinken. Bij de tweede grens ga je bijna over je nek en dan is het wel klaar geweest. En wie door groepsdruk toch door zet, is wel erg laf.”
Peter, 20, International Business
“Drankspellen zijn vooral gezellig. Niet alleen voor indrinken, maar ook om hele avonden mee door te komen. Aan het einde denk je wel eens: fuck, zo ver hoefden we nu ook weer niet te gaan. Maar stoppen is geen optie. Het is een soort schaamte als je afhaakt.”
Susan, 21, communicatie-en informatiewetenschappen
“Drankspellen zijn vooral geschikt om de sfeer erin te brengen voordat we naar borrels gaan. Mocht ik mijn grens bereiken bij een drankspel, dan kan ik me nog wel eens laten overtuigen om toch door te drinken. Het ligt eraan of er consequenties volgen, zoals wel vaker bij spelletjes. Natuurlijk wil ik ook niet dat vrienden mij als een loser zien.”