Fiets gestolen? Doe ff aangifte
Heb jij wel eens aangifte gedaan van jouw gestolen fiets? Waarschijnlijk niet, aangezien driekwart van de slachtoffers van fietsendiefstal geen aangifte doet. Maar misschien is zo’n online formulier invullen toch wel de moeite waard.
Het afgelopen jaar kwamen 110.202 meldingen binnen van fietsendiefstal, terwijl het aantal gestolen fietsen rond de 450.000 ligt. Dit blijkt uit cijfers van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc), opgevraagd door De Telegraaf. Volgens Mojgan Yavari, woordvoerder van AVc, is aangifte niet alleen ontzettend belangrijk om jouw fiets terug te vinden, maar ook voor de statistieken. “Wij hechten veel waarde aan cijfers over fietsdiefstallen in gemeentes. Zo kunnen wij bijhouden of er meer of minder gestolen wordt.”
Bijna elke tweewieler heeft een frame-nummer. Dat nummer is altijd uniek en daarom handig om ergens te noteren. Mocht jouw fiets zijn gestolen, kun je het nummer melden in de aangifte en is de kans groter dat je de fiets terug krijgt. Yavari: “Fietsen die gekocht zijn bij een Blokker of Gamma zijn meestal geïmporteerd en hebben daarom geen frame-nummer. Maar je kan er altijd eentje laten graveren op de fiets.”
Mocht je rijwiel weg zijn, betekent dit niet dat een dief die heeft meegenomen. De gemeente Tilburg ruimt vaak verkeerd gestalde veroersmiddelen. Dus check altijd even bij de Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC). Op de site staan alle foto’s van de meegenomen fietsen.
5 anti-diefstal tips
Ben je na het lezen van dit artikel ook helemaal klaar met fietsendiefstal? Check onderstaande tips van AVc en jouw fietsje is ineens een stuk veiliger.
1. Gebruik een goed slot, liefst ART-goedgekeurd. Eenmalig investeren en jouw fiets is een nachtmerrie voor dieven.
2. Maak gebruik van de stalling als het mogelijk is. Denk aan de gratis fietsenstalling op de universiteit en in de stad.
3. Leer de kenmerken van je fiets. Niet alleen die felle kleur waarin je de fiets hebt gespoten of de leuke stickers die je erop hebt geplakt. Schrijf ergens het frame-nummer, merk en type op en dan is de kans een stuk groter dat je je fiets terug vindt.
4. Geen frame-nummer? Dan kan je natuurlijk altijd een uniek nummer op de fiets graveren.
5. Een foto van je fiets is natuurlijk ook wel zo handig. Niet alleen voor de politie, maar ook voor je vrienden op Facebook als je een oproepje plaatst. Een foto zegt meer dan duizend woorden.