Nutteloze kennis? Geef je op!

Wetenschappelijk onderzoek wordt vaak afgerekend op rendement of maatschappelijk nut. Daarom is er een Academie voor de Nutteloze Kennis (ANK) opgericht. Hier wordt studenten een podium aangeboden voor wetenschappelijk onderzoek dat aan universiteiten onder druk staat. Het eerste evenement vindt 30 maart plaats.

‘Kennis is mooi. Wij vinden dat geen enkele kennis zijn bestaansrecht hoeft te verdedigen in termen van nut’, zo schrijven de oprichters op hun Facebook pagina. De Academie voor de Nutteloze Kennis is een samenwerking van het Historisch Nieuwsblad, New Scientist en Filosofie Magazine. Op het gebied van kleine talen, geschiedenis en filosofie en fundamenteel onderzoek naar natuurkunde en sterrenkunde gaat veel kennis verloren. ANK wil daarnaast ook in komende bijeenkomsten blijven variëren in presentatievormen van ultrakort tot klassieke hoorcolleges.

Voordrachten en manuscripten
Tijdens het eerste evenement, op 30 maart in het Volkshotel in Amsterdam, horen we voordrachten over de Oerknal en middeleeuwse manuscripten. Louise Fresco, lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en bestuursvoorzitter van de Raad van Bestuur van Universiteit Wageningen, houdt de openingslezing. Via de website en social media, maar ook op bijeenkomsten worden wetenschappers uitgenodigd om over hun vakgebied te vertellen.

Volgens de oprichters is nutteloosheid geen diskwalificatie maar biedt het juist mooie inzichten. ‘Er is een wereld die schreeuwt om ontdekt te worden. Juist die kennis staat onder druk. De mens streeft van nature naar kennis, zegt de Griekse filosoof Aristoteles. Durf dus nutteloos te zijn’, aldus de oprichters.

Durf jij nutteloos te zijn? Schrijf je in bij de Academie voor de Nutteloze Kennis. Stuur een mailtje naar: academievoordenuttelozekennis@gmail.com

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.