Plasterk praat in Dante over lokale democratie

Politicus Ronald Plasterk was maandagmiddag te gast op Tilburg University. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaf een gastcollege over lokale democratie.Een goedgevulde zaal in DZ1 van het Dante-gebouw wacht geduldig op de komst van minister Plasterk, uitgenodigd door Tilburgse School voor Politiek en Bestuur. De politicus komt vanmiddag praten over het thema ‘lokale democratie’.

“De minister is in aantocht”, roept de presentator. “Tromgeroffel”, zegt een student terwijl hij op zijn tafeltje tikt. Vervolgens arriveert minister Plasterk om 14:15 uur. De studenten verwelkomen hem met een stevig applaus.

Neem een schop mee
Plasterk trapt af met een anekdote: “Als je met vrienden een weekend gaat kamperen en je vraagt wat iedereen ’s avonds wil eten, dan wordt dit democratisch besloten als je in de supermarkt staat. En als iemand dan spaghetti wilde eten, dan had hij maar mee moeten gaan.”

Plasterk gaat een stapje verder: “Wil je meebeslissen over hoe een park wordt ingericht? Doe dan je laarzen aan, neem een schop mee en kom zaterdagochtend om tien uur ’s ochtends naar het park. Dan gaan we aan de slag. Dat is helemaal niet zo’n gek idee.”

Volgens de minister wordt deze manier van besturen steeds belangrijker. “Denk ook aan een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Vroeger bewaarde je geld in een sok en als je werkloos werd, had je een reserve. Tegenwoordig heb je nationale verzekeringen. Door die schaalvergroting zijn dit soort initiatieven steeds verder van de burgers af komen te staan.”

G1000
Plasterk praat ook over burgerinitiatieven zoals de G1000: “Duizend burgers gaan met elkaar in gesprek over wat er in de samenleving moet gebeuren. Dit gebeurt onder andere in Amersfoort en Uden. Volgens de minister is dit een interessante vorm van democratie. “Bij een referendum vraag je: ben je voor dit of voor dat? Bij een deliberatieve democratie begin je met een idee en dan ga je met z’n allen naar elkaar luisteren. Dat brengt nieuwe opvattingen naar voren. In het begin waren gemeenteraadsleden in Amersfoort afhoudend. Wat weten de burgers daar nou van?, riepen ze. Bij de slotbijeenkomst zaten ze allemaal te klappen, want de burgers zijn veel meer geïnteresseerd dan ze dachten. Zo werden de politici als het ware gevoed.”

Ondertussen neemt de politicus een slokje water. “Gisteren de Matthäus Passion gezongen”, mompelt hij. Hij vraagt aan de zaal: “Waaraan zou je de gezondheid van de democratie kunnen aflezen?” De opkomst van een verkiezing, antwoordt een student. “Precies. Als mensen niet komen, dan vinden ze het kennelijk niet zo belangrijk.” Aldus Plasterk.

Vragen
Op het einde is er ruimte voor vragen, maar niet te lang. “Ik heb zo een bespreking in Den Haag”, zegt hij, terwijl hij ongeduldig op de klok kijkt.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.