Student en vinoloog

Deze week interviewt Univers drie studenten die naast hun studie een eigen bedrijf hebben opgericht. Wij stellen hen de vraag hoe dit te combineren is met een studie, hoe de status van het bedrijf is en hoe ze de toekomst zien.

Een aantal jaar geleden heeft Jop Heuvelmans (19) met drie anderen het bedrijf Wine Solutions opricht voor een profielwerkstuk op het VWO. Uiteindelijk pakte hij het bedrijf in z’n eentje op om er mee verder te gaan. Maar hoe is het voor de tweedejaars student Bedrijfseconomie om dit te combineren met zijn studie? “Je moet wel gewoon student blijven.”

                    “Wijnproeverijen zijn voor leken”

Wat doet het bedrijf Wine Solutions precies?
“Wine Solutions bestaat uit twee delen. Aan de ene kant heb je de webshop en aan de andere kant de wijnproeverijen. De webshop is voornamelijk voor wijnkenners en de wijnproeverijen voor leken. In de webshop verkoop ik accessoires voor wijn, zoals wijnkoelers en wijnhouders. Wijnproeverijen geef ik voornamelijk aan studenten of aan bedrijven, die graag wat meer over wijn willen weten.”

Hoe combineer je de studie met een bedrijf?
“Ik denk dat een bedrijf juist makkelijker is dan een baan hebben. Ik kan namelijk zelf alles inplannen. Als ik tentamens heb, doe ik ook minder voor het bedrijf zonder problemen. Er zijn altijd wat dingen die wel blijven liggen, maar ik ben dan vrij om het in te plannen. Ik denk dat ik mijn tijdverdeling ook wel goed kan inplannen. Ik ben ook wel iemand die niet even chill een film kan gaan kijken. Dan denk ik van nee, ik kan ook iets voor mijn studie of bedrijf doen.”

“Wine Solutions komt gek genoeg wel op de laatste plaats voor mij. Dat is omdat ik de enige ben die daar verantwoordelijk voor is. Als ik iets voor mijn Plato commissie niet doe, word ik daar op aangekeken, maar als ik even een week de boekhouding voor mijn bedrijf niet bijhoud dan maakt niemand dat uit.”

                    “Het is niet dat ik rijk ben ofzo”

Hoe gaat het met Wine Solutions?
“Vanaf april 2014 ben ik begonnen met de wijnproeverijen. Daar heb ik ook cursussen voor gedaan en daarmee zit ik op het niveau van vinoloog. Ik dacht dat ik door de wijnproeverijen meer producten op de webshop zou gaan verkopen, maar dit is niet zo. Ik werk verder niet naast mijn bedrijf. De wijnproeverijen zelf lopen wel goed en van de opbrengst kan ik als student wel van leven. Het is niet dat ik rijk ben ofzo, maar per uur verdien ik meer dan de gemiddelde student.”

“Voor een webshop maakt het niet echt uit wat je verkoopt; of het nou een wijnkoeler of een toetsenbord is. Ik vind de accessoires niet zo leuk meer, dus wil ik me meer gaan richten op de wijnproeverijen. Tussen mijn werk door ben ik bezig met het ontwikkelen van een wijnproeverij-app. Het idee is eigenlijk heel simpel: Je bestelt een pakket in de webshop en dan ga je bijvoorbeeld met wat vriendinnen samen zitten. Je download een app en dan krijg je informatie over de wijn. Op het einde vul je in wat je ervan vond en zo kan ik ontdekken wat mensen een lekkere wijn vinden. Je leert dus je eigen wijnprofiel kennen, maar leert ook over wijn.”

Wat ga je doen na het afstuderen?
“Ik weet sowieso dat ik niet met de accessoires door wil, maar wel met de wijn. Ik wil niet meteen voor mezelf beginnen maar eerst ervaring opdoen bij een grote wijnhandel en nog wat cursussen volgen. Als je het me nu vraagt, wil ik later zeker voor mezelf werken. Mijn opleiding sluit er ook wel op aan. Ik kan bijvoorbeeld mijn boekhouding gewoon zelf doen. Mijn uiteindelijke doel is om de app goed in elkaar te zetten met alle functies erin en om daar later een wijnhandel mee op te bouwen”

“Ga met je product naar de markt, ook al is ie kut”

Wat is een tip voor studenten die ook voor zichzelf willen beginnen?
“Je moet gewoon beginnen. Ga met product naar de markt, ook al is ie kut, en ga je idee testen. Vaak als je ergens mee begint, zie je een probleem. Mijn probleem was namelijk dat jongeren graag wijn drinken maar niet weten wat ze lekker vinden. Ik heb dus een hele simpele app gebouwd om te testen of die aanname klopt. Je moet gewoon aan de slag gaan en ideeën proberen en als dat goed uitpakt ga je gewoon verder. Dan hoef je ook geen grote investeerders te zoeken. Je krijgt meer antwoorden bij het testen dan bij het uitzetten van een uitgebreid businessplan.”

Zou je een bedrijf naast een studie aanraden?
“Ik vind mijn studie best makkelijk. Als je veel moeite hebt met je studie moet je het misschien niet doen. Het is ook maar wat je wilt. Als je in drie jaar perse klaar wilt zijn met je studie, is het misschien niet heel verstandig. Als je dat niet erg vindt, kun je het best doen. Het hoeft niet zo heel veel tijd te kosten, want ik doe ook nog verschillende commissies binnen Plato en ik voetbal twee keer in de week.”

Zie jij jezelf als student of ondernemer?
“Ik zie mezelf meer als student. Ik ga ook gewoon nog veel naar feestjes. Ik ben ook van mening dat je gewoon student moet blijven. Misschien ga ik rond mijn vierde jaar wel meer ondernemen maar ik wil nu nog niet te serieus zijn.”

 

Student-ondernemers
Steeds meer studenten combineren studeren met het runnen van een bedrijf. Dit is gebleken uit onderzoek van Hogeschool Saxion (Enschede, Deventer en Apeldoorn). Dit onderzoek is gedaan onder 27.719 studenten. Het aantal studenten dat een eigen bedrijf heeft, steeg sinds 2009 met 150 procent. Voornamelijk studenten van de Academie Creatieve Technologie, de School of Business, Building and Technology, van Marketing en van International Management hebben een eigen bedrijf. Volgens Saxion komt de stijging door het stimuleren van jong ondernemerschap op de opleidingen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.