Verhalen uit het Maagdenhuis

Zeger Polhuijs volgt de master ‘Christianity & Society’ aan Tilburg University. Eerder studeerde hij Culturele Antropologie aan de VU. In zowel Tilburg als Amsterdam is hij betrokken bij het initiatief voor ‘De Nieuwe Universiteit’. Komende tijd schrijft Zeger regelmatig blogs op onze site.

 

De laatste tijd reisde ik regelmatig heen en weer tussen Amsterdam en mijn huidige woonplaats Tilburg. Ik ben zelf geen UvA-student en heb in die zin geen deel aan de bezetting van het Maagdenhuis, al ben ik er regelmatig te vinden vanwege mijn betrokkenheid bij ‘de nieuwe universiteit VU’ en ‘de nieuwe universiteit Tilburg’.

Afgelopen zaterdag stond ik de vloer te boenen op de eerste verdieping van het Maagdenhuis. Vanaf het balkon keek ik naar de grote hal op de begane grond, waar UvA-studenten en enkele sympathisanten bezig waren met een grote lenteschoonmaak met een rustig jazzdeuntje op de achtergrond, net als de zaterdag ervoor.

Het is nu de vijfde week van de bezetting van het Maagdenhuis, en er is al veel bereikt. Tegelijkertijd zien de actievoerende studenten van ‘de nieuwe universiteit’ dat ze moeten doorzetten tot de (volgens hen) vage of algemene toezeggingen van het College van Bestuur van de UvA uitgewerkt worden tot concrete veranderingen. Ondertussen is een snelle en daadkrachtige actie (het binnendringen van het Maagdenhuis en een intens debat op diezelfde avond met het CvB) getransformeerd tot een langdurige bezetting, inclusief lezingen, een mediateam en een op donaties functionerende kantine waar gratis koffie en ontbijt/lunch/avondeten te vinden zijn. De beweging kent enerzijds vurige demonstraties – letterlijk, want naar goed Amsterdams gebruik werd er weer eens iets in de fik gestoken bij het standbeeld van ‘het lieverdje’. Tegelijkertijd werden demonstraties met ludieke humor georganiseerd, zoals een ironische actie met feesthoedjes en roltoeters waarin Louise Gunning uitgeroepen werd tot ‘bestuurder van het jaar’ van ‘de oude universiteit’.

Maar in deze blogserie wil ik het niet hebben over medezeggenschap, rendementsdenken of financieringsmodellen, maar verhalen uit het Maagdenhuis vertellen en anekdotes over de initiatieven van studenten, docenten en onderzoekers die actief zijn in de protest/hervormingsbewegingen die ontstaan zijn in het kielzog van ‘de nieuwe universiteit’. Bijna een soort van geëngageerd antropologisch veldwerk. ‘Tales from the field: het Maagdenhuis’. Stay tuned!

 

Zeger Polhuijs

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.