Goede Vrijdag, Star Wars, en Shirma

De Socioloog des Vaderlands kan er niet omheen. De universiteit, zijn zo geliefde ivoren toren, had haar deuren gesloten. Het was namelijk Goede Vrijdag. En wie Goede Vrijdag zegt, zegt Pasen. Tijd voor wat sociologische reflectie op dit grandioze feest!Vorige week donderdag was het Witte Donderdag. Wist u dat? U weet wel, die ene dag waarop de Evangelische Omroep traditiegetrouw The Passion uitzendt? Het  was weer memorabel genoeg daar in Enschede. Shirma Rouse als Maria, Jeroen van den Boom als Judas Petrus, en natuurlijk Jim de Groot als de Big Man himself! Jezus! Want daar draait dit hele verhaal natuurlijk om. En om de Nederlandsche liedjes: ‘Je vecht nooit alleen’, staat bij de Socioloog des Vaderlands met stip op één! (Jammer dat dat destijds bij het Eurovisiesongfestival wel anders was.) Maar goed. Witte donderdag is wellicht een beetje te veel voor de fijnproevers. Hoe moet u eigenlijk weten wat er op jaren geleden op een Witte Donderdag allemaal precies gebeurde in het beloofde land? Laat staan wat er gebeurde op Aswoensdag, Goede Vrijdag of Stille Zaterdag. Allemaal dagen van de week waarop iets te vieren of te herdenken valt, maar wat? Met Pasen zelf is het bovendien al moeilijk genoeg, niet waar? Kijk bijvoorbeeld eens naar die handige suggestie die Google ons geeft op de vraag: “Wat gebeurde er met”. Geinig toch? Nederlanders weten het simpelweg niet meer. wat gebeurde er met.... De Socioloog des Vaderlands heeft ook geen idee. Dus google zelf maar eventjes. Zelf denkt ie dat er vooral eitjes van chocolade gezocht moeten worden, er flink ontbijt moet worden, daarna gebruncht, en dan ’s avonds met zijn allen gourmetten! En er moet natuurlijk naar de Hoogmis van het Wielrennen gekeken worden. De (99e!) Ronde van Vlaanderen! Wat een ongekend feest! Onlangs publiceerde Steve Bruce (niet de ex-profvoetballer, maar wel de vermaarde Britse godsdienstsocioloog) nog een artikeltje over de vraag of er binnenkort nog eens iets van een religieuze revival aan zit te komen. Dat wordt moeilijk, aldus Steve. Vooral omdat het nogal beroerd gesteld is met de religieuze kennis onder de mensen in de samenleving. Mensen, vaak al tweede generatie ‘secularisten’, weten simpelweg te weinig van het geloof. Het vaak gehoorde sociologische argument dat tegenslagen, crises, en rampspoed de (Christelijke) religie weer in het zadel zal helpen, werkt daarom niet: ‘Systematische indoctrinatie en voortdurende sociale druk zijn nodig om dezelfde collectief beleefde eindresultaat te creëren’, aldus Bruce. In de westerse samenlevingen gaan simpelweg te weinig mensen naar de kerk, worden te weinig mensen religieus opgevoed, en is religie te weinig geïnstitutionaliseerd om dit tij te keren. En dat opent de poorten naar heel andere geloofssystemen. wat gebeurde er met....Dat in Nederland het aantal mensen dat louter naar de kerk gaat met feestdagen als Kerst en Pasen in korte tijd is verdubbeld, verandert daar natuurlijk niets meer aan. De goegemeente gaat immers niet meer, of niet vaak genoeg meer om hun religieuze kennis op peil te houden. En dat resulteert dan vrij automatisch in Jimmen de Groot die, als vertolkers van de Zoon van God, toch ‘eerder geloven in Star Wars’ dan in iets anders (hij zegt het echt!), in Sociologen des Vaderlands die schrijven over religieuze feestdagen zonder dat ze er ook maar iets van weten, en in een steeds populairder wordende Paashaas terwijl Jezus spreekwoordelijk voor de tweede maal het loodje legt. En dat op Goeie Vrijdag! Dat is overigens niet perse beter of slechter. Maar anders is het wel!   PA

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.