Veel jongeren seksueel benaderd

Vier op de tien jongeren zijn weleens online seksueel benaderd door een onbekende. Dit blijkt uit een peiling onder het jongerenpanel van EenVandaag.

Het gaat vooral om seksueel getinte opmerkingen of voorstellen. Jongeren krijgen vaak het verzoek om een naaktfoto van zichzelf te sturen of ontvangen ongevraagd pikante foto’s of filmpjes van anderen.

Het televisieprogramma ondervroeg bijna 2000 jongeren tussen de 12 en 14 jaar over sexting, het sturen van seksueel getinte berichten, foto’s of video’s van jezelf via je mobieltje of social media. Op deze foto’s staan jongeren (deels) naakt of in lingerie.

Webcam
Zelf naakt voor de webcam? Geen probleem. Althans, dat denkt een kwart van de mannelijke scholieren in Nederland. Dames zijn iets beschaafder; 13 procent ziet er geen probleem in om naakt voor een webcam te verschijnen.

Naaktfoto’s sturen via Whatsapp of social media blijkt in de praktijk toch niet erg populair. 15 procent van de ondervraagden stuurde weleens een seksueel getinte foto van zichzelf door. Helaas blijven deze foto’s niet altijd netjes bij de ontvanger. Bijna 70 procent kent wel iemand waarvan een naaktfoto in omloop was.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.