Student en limo-eigenaar

Univers interviewt drie studenten die naast hun studie een eigen bedrijf hebben opgericht. Wij stellen hen de vraag hoe dit te combineren is met een studie, wat de status van het bedrijf is en hoe ze de toekomst zien.

Toen Michael de Vries (25) zo’n vier jaar oud was zat het ondernemen al in hem. Hij houdt van contact met mensen en heeft dan ook niet één maar drie bedrijven. Hij is begonnen met Splendeur, een officieel taxibedrijf met een limo. Zijn kantoor zit op de zevende verdieping van gebouw Tias. Hoe combineert hij drie bedrijven met zijn studie Archeologie in Leiden? “Studeren komt er eigenlijk niet zo van.”

Hoe begon het allemaal?
Ondernemen heeft altijd al in me gezeten. Toen ik vier jaar oud was begon het al met drinken verkopen aan voorbijkomende fietsers. Dat werd later vliegers verkopen op de rommelmarkt tot ongeveer mijn tiende. Vanaf mijn zestiende ging ik zelfs van een failliete autozaak accessoires doorverkopen. Op een gegeven moment dacht ik gewoon: ik wil een limo. Ik houd van auto’s en zo is het er dus een beetje ingerold. Na een jaar onderzoek, het ondernemingsplan schrijven en de vergunningen aanvragen had ik een officieel taxibedrijf mét limo.

“Het repareren en verkopen van Apple-onderdelen is daar weer bijgekomen. Het was eigenlijk om de loze uurtjes op te vullen. Maar het punt is: ik heb eigenlijk helemaal geen loze uurtjes.”

                    “Kinderfeestjes zijn booming”

Wat houdt je bedrijf Splendeur precies in?
“De eerste waarmee ik ben begonnen is Splendeur. Ik werd eerst raar aangekeken van: Hoezo ga je limo’s verhuren? Dat is zooo 2002. Maar ik weet mensen op een bepaalde manier te overtuigen. Ik overtuig mensen ook door ze in te laten zien waarvoor ze limo’s allemaal kunnen gebruiken. Gala’s en bruiloften zijn standaard, maar wat denk je van een kinderfeestje? Dat is op het moment echt booming. Ik heb ongeveer drie tot zes boekingen per week. Daarnaast heb ik een chauffeur in dienst die de helft van de tijd rijdt, en ik de andere helft.”

“Daarnaast heb ik het bedrijf iService, dat is voor reparatie van Apple-apparaten. En ik heb ook nog Tyvox, dit is een webshop waar mensen zelf onderdelen kunnen kopen om Apple- apparaten te repareren.”

Hoe combineer je deze drukte met je studie?
“Ik heb eerst rechten gestudeerd hier op Tilburg University en nu studeer ik Archeologie in Leiden. Studeren voor die opleiding komt er niet van. Dat is heel naar, maar ik zit een beetje met het dilemma waar ik voor moet kiezen. De meeste ondernemers zeggen dat je bedrijf prioriteit moet hebben. Maar ik weet ook wel dat het belangrijk is om mijn studie af te maken. Ik heb tot september ook vrij genomen van mijn studie zodat ik me even voor 100 procent kan inzetten voor mijn bedrijf. Na september wil ik nog maximaal 2 jaar aan mijn studie besteden. Eigenlijk is de reden waarom ik hem afmaak ook dat ik geen zin heb om stufi terug te betalen.”

“Je merkt wel dat de combi studeren en een bedrijf opstarten moeilijk is. Op een gegeven moment moet je een keuze maken. Mijn keuze is geweest om mijn bachelor binnen tien jaar af te ronden. Je kunt in principe prima een webshop beheren, dat zijn dingen die je heel makkelijk naast je studie kunt doen en die ook nog eens leerzaam zijn. Studeren heb ik nooit als leidende draad gezien van mijn leven.”

“Als je echt een ondernemer bent en weet dat je van je eigen talenten gebruik kunt maken om geld mee te verdienen, mensen te leren kennen en te netwerken dan is een studie iets dat op de tweede plaats komt.”

                 “Eén limo, daar red je het niet mee”

Dus je beschouwt het niet als een bijbaan?
“Ik kan hier zeker van rondkomen, maar toch werk ik ook nog tweemaal in de week als buschauffeur bij Arriva. Daar leef ik eigenlijk privé van en al het geld dat ik verdien met de bedrijven spaar en investeer ik. Hierdoor kan ik sneller groeien. Eén limo, daar red je het natuurlijk niet mee. Ik ben dus druk bezig met uitbreiden. Ik zou mezelf in feite salaris kunnen geven, maar ik vind het nog helemaal niet nodig. Ik kan prima rondkomen elke maand.”

“Ik heb een chauffeur in dienst die een deel van de ritten rijdt. Voor de rest doe ik alles zelf: marketing en boekhouding. Je kunt alles gewoon leren. Ik heb het bijvoorbeeld geleerd door het internet. Wanneer ik het gevoel heb dat iemand anders het beter kan, delegeer ik het.”

Is het een opstapje voor wanneer je bent afgestudeerd?
“Ja, daar heb ik zeker over nagedacht. Ik zie veel mensen om me heen afstuderen maar na een jaar hebben ze geen vaste baan en gaan ze op een lager niveau werken. Zo beperk je ook hbo’ers en mbo’ers in hun kansen. Ik ben dan meer van zelf kansen creëren dan ze af te wachten. Bij archeologie en rechten is de werkloosheid ook hoog, ondernemen is dus een verstandige stap. Ik zie ook niet zoveel toekomst in loondienst.”

“Ik ben ook niet van plan om heel mijn leven lang limo’s te verhuren. Het is een leuk opstapje omdat het ook in mijn interessegebied lag. Ik zie wel waar mijn kansen liggen en die pak ik. Het is allemaal afwachten en op het goede moment instappen.”

                    “Het is een apart wereldje”

Wat is een tip voor studenten die ook voor zichzelf willen beginnen?
“Ten eerste moet je geloven in je eigen concept, want wanneer je erin gelooft ga je ermee door. Realiseer je dat je het eerste jaar over het algemeen geen winst gaat maken. Maar ontwikkel jezelf en geef het de tijd. Je hebt altijd klotetijden als je even geen omzet maakt. Maar ga door, alleen dan krijg je succes. Het is een apart wereldje, maar je leert er heel veel van.”

“Ik vind ook dat je goed moet nadenken over de arbeidskansen na je studie. Houd er rekening mee dat het lastig kan zijn om een baan te vinden en dat je onderscheidend moet zijn. Een bedrijf beginnen is dan helemaal niet verkeerd. Daarnaast geldt: een bedrijf runnen naast een studie staat prima op je CV. Probeer jezelf meer te ontwikkelen dan alleen de studie, dat kan namelijk echt het verschil maken.”

Zie jij jezelf als student of ondernemer?
“Ondernemer. Student heb ik me eigenlijk alleen gevoeld omdat ik bij een studentenvereniging zat. Misschien heb ik mezelf de eerste jaren student gevoeld, maar de afgelopen twee à drie jaar is dat niet meer zo. Nu durf ik me wel ondernemer te noemen. Daar heb ik veel meer plezier in.”

 

Student-ondernemers
Steeds meer studenten combineren studeren met het runnen van een bedrijf. Dit is gebleken uit onderzoek van Hogeschool Saxion (Enschede, Deventer en Apeldoorn). Dit onderzoek is gedaan onder 27.719 studenten. Het aantal studenten dat een eigen bedrijf heeft, steeg sinds 2009 met 150 procent. Voornamelijk studenten van de Academie Creatieve Technologie, de School of Business, Building and Technology, van Marketing en van International Management hebben een eigen bedrijf. Volgens Saxion komt de stijging door het stimuleren van jong ondernemerschap op de opleidingen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.