Algemene Studentenvergadering: Nieuwe universiteit en collegegeldvrij besturen

Algemene Studentenvergadering: Nieuwe universiteit en collegegeldvrij besturen

In de jaarlijkse algemene studentenvergadering gingen studenten in debat met de rector magnificus Philip Eijlander. De vergadering, georganiseerd door Fractie Front, biedt een kans om mee te praten over onderwerpen in de Universiteitsraad, zoals internationalisering en collegegeldvrij besturen.

Vanaf juni 2012 kunnen universiteiten ervoor kiezen om voltijds-studentbestuurders vrij te stellen van inschrijving en collegeld. TiU kent echter geen fulltime-bestuursjaar. Een bestuursbeurs is 9 maanden, zodat studenten gestimuleerd worden om tijdens hun bestuursjaar ook nog een aantal studiepunten binnen te tikken. Eijlander ziet de vele bestuursmaanden als een goede vergoeding. “Waarom zou dat niet genoeg zijn? En wie draait uiteindelijk op voor de kosten?”

“De wereld kan mooier, alles kan beter, maar om het de ‘Nieuwe Universiteit’ te noemen gaat te ver.”

Nieuwe Universiteit

Sinds de bezetting van het Maagdenhuis duiken in heel Nederland ‘Nieuwe Universiteiten’ op, zo ook in Tilburg. Er is een kleine groep ontstaan die het niet eens is met de gang van zaken aan de TiU. Dit begrijpt de rector niet helemaal. “De wereld kan mooier, alles kan beter, maar om het de ‘Nieuwe Universiteit’ te noemen gaat te ver.” Eijlander legt uit: “In de medezeggenschap zitten geen ‘brave’ studenten. Ze zijn hier kritisch en wel degelijk actief. Er wordt hier op een goede manier gecommuniceerd naar elkaar. Een beetje bezetten lost dan ook niet per se iets op.” Volgens de rector zijn veel zaken niet erg boeiend voor studenten. Bijvoorbeeld voor een student-assessor, die mee aan tafel zit bij het college. “Negentig procent van de punten op de agenda van het College van Bestuur is niet interessant voor jullie. Dan kan er wel iemand aanwezig zijn, maar dat is meer voor het formele.” Op facultair niveau kan er daarentegen wel meer inspraak komen.

“De docenten moeten de gelegenheid krijgen om te investeren in de Engelse taal.”

Niveau Engels

Moeten alle werknemers van Tilburg University goed Engels spreken, zowel de hoogleraren als de beveiligers? Hoogleraren moeten dat zeker, vindt Eijlander. “Dat mogen we van ze verwachten.” Er moet ook geluisterd worden naar studenten die klagen over het taalniveau van de docenten. “Kritiek op hoogleraren moet serieus worden opgepakt, maar het is belangrijk dat er wel kansen worden geboden. De docenten moeten de gelegenheid krijgen om te investeren in de Engelse taal.”

Ook van het ondersteunende personeel mag je bepaalde kennis verwachten. “We mogen van supporting staff vragen dat ze een bepaalde basiskennis Engels hebben. Er moet een connectie zijn tussen de medewerker en internationale studenten.” De rector verwacht dat deze band in de afgelopen drie tot vijf jaar gegroeid is.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.