Protest op TiU sluimert door

Het studentenprotest in Tilburg is − zoals meermaals opgemerkt − nog niet erg groot. Toch sluimert er heel wat onder de oppervlakte. De Nieuwe Universiteit Tilburg (NUtilburg) publiceerde gisteren zijn ‘Theoretical Underpinnings’, een analyse van wat er mis is op de universiteit. Ze organiseren binnenkort een lunchdebat met professor Eric van Damme, initiatiefnemer van een petitie voor verandering. Van Damme blijkt niet erg te spreken over de wijze waarop Tilburg University omgaat met aan haar adres geuite kritiek.Het artikel van NUtilburg haalt veel punten aan die student Vino Avanesi, betrokken bij de beweging, ook noemt in Univers 11 (vandaag verschenen). En de demonstranten spreken duidelijke taal:
“Our university has bigger problems than the University of Amsterdam, exactly because of the fact that most problems we face are comfortably placed under a dome of institutionalized silence.”

Status quo
De mensen achter de Nieuwe Universiteit stellen dat de cultuur op de universiteit ervoor zorgt dat er sprake is van een status quo, waarin geen kritische discussie mogelijk is. Ook noemen ze de petitie die vorig jaar werd ingediend door zes vooraanstaande wetenschappers op Tilburg University. Volgens hen deed de universiteit hier nagenoeg niets mee en probeerde ze het zelfs zo veel mogelijk onder het tapijt te schuiven.Naar nu blijkt, denken de initiatiefnemers van de petitie er ook zo over. Uit een paper dat eind vorig jaar werd geschreven, maar alleen onder een beperkt aantal mensen intern werd verspreid, blijkt dat ze zich niet gehoord voelen. Als een tegemoetkoming naar het College van Bestuur is ditmaal niet de publiciteit gezocht. Dit omdat het CvB rond de aanvankelijke petitie het bezwaar uitte dat de vuile was te veel buiten kwam te hangen.

5 grieven

De paper, Researcher First, for a better TiU, eight months later, somt vijf ‘main worries’ op, die ook al in de eerste petitie stonden. Ze maken zich zorgen over de groeiende kloof tussen bestuur en wetenschappers; de indruk dat het College van Bestuur de universiteit runt als een bedrijf; het gemis aan duidelijke ambitie en richting; het tekort aan effectieve samenwerking tussen wetenschappers en ondersteunend personeel en ten slotte dat (door dit alles) de academische waarden in het gedrang komen. De voorzitter van het CvB, Koen Becking, heeft volgens de wetenschappers beloofd dat er een universiteitsbrede discussie zou komen, waarbij Academic Forum zou worden betrokken. Dat is nu, driekwart jaar later, nog steeds niet gebeurd.Waar de eerste petitie door zes wetenschappers werd opgesteld, staan er nu nog maar vier namen boven de paper. Daarnaast valt in een voetnoot te lezen dat Arjen van Witteloostuijn door het CvB is gevraagd om een commissie te leiden die de universiteitsstrategie gaat onderzoeken. De andere leden van de commissie waren echter van mening dat hij die niet kon leiden, omdat hij de petitie startte.

Lees meer over protesten aan Tilburg University in Univers 11, die vandaag is verschenen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.