België bang voor Nederlandse studenten

België is bang voor een stormloop aan Nederlandse studenten. Nu de basisbeurs voor aankomende Nederlandse studenten verdwijnt, is studeren in België nog aantrekkelijker. Ondanks het feit dat ook de Vlaamse regering bezuinigt op het onderwijs, blijft het bij de Zuiderburen een stuk goedkoper. Nu is België bang dat de financiering van het hoger onderwijs onder druk komt te staan.

Elk jaar stijgt het aantal Nederlandse studenten dat naar België vertrekt. Dit jaar studeren ruim 7500 Nederlandse studenten in Vlaanderen. Vorig jaar was dit aantal 6000. Nederlandse studenten worden schijnbaar gelokt door de kwaliteit van het onderwijs in België, de vrije toegang tot bepaalde opleidingen en natuurlijk: het lagere prijskaartje, zo schrijft De Morgen.

Aantrekkelijk
In Vlaanderen betaal je 890 euro per jaar voor een opleiding in het hoger onderwijs. Terwijl dit bedrag in Nederland een stuk hoger ligt. Een opleiding in het hoger onderwijs in Nederland kost maar liefst 1906 euro. Daardoor is het aantrekkelijk om in België aan te kloppen.

Bovendien: Nederlandse studenten kunnen hun studiefinanciering behouden wanneer ze in België gaan studeren. Vaak keren zij na hun studie namelijk meteen weer terug naar Nederland; zo gaat de investering van de overheid niet verloren.

Antwerpen
Vanaf aankomend collegejaar verliezen Nederlanders hun basisstudiebeurs. In de Eerste Kamer werd het wetsvoorstel van onderwijsminister Jet Bussemaker van de PvdA goedgekeurd. Iedere student die thuis blijft wonen, loopt jaarlijks een bedrag van 1233 euro mis. Voor studenten die op kamers gaan is dit bedrag 3434 euro per jaar. Er kan alleen nog maar worden geleend.

Het Nederlands Centraal Planbureau (CPB) denkt dat hierdoor 5500 van de beginnende studenten binnen twee jaar afhaken. De kans is groot dat een deel van hen in Vlaanderen komt aankloppen. In Antwerpen is een op de tien studenten al van Nederlandse afkomst. Een forse stijging wordt verwacht.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.