Tijdens het soggen Nepal helpen

Nepal helpen? Dat kan makkelijk tijdens het soggen. Met een paar klikken help je de vrijwilligersorganisatie Standby Taskforce belangrijke informatie te verzamelen. Kenny Meesters, promovendus aan de Universiteit van Tilburg, werkt hieraan mee.

De vrijwilligersorganisatie zoekt onder andere op social media naar bruikbare informatie voor hulporganisaties. “We harken alle online-informatie binnen; van persberichten tot tweets die te maken hebben met Nepal. Er staat enorm veel belangrijke informatie op het internet dat allemaal gefilterd moet worden.” Honderden vrijwilligers zijn dag en nacht bezig met die informatie analyseren. Een voorbeeld waar vrijwilligers terecht kunnen is Tomnod. Meesters: “Wij laten satellietbeelden zien van voor en na de ramp. Dan stellen we de vraag: Wat is er veranderd?” Als een gebouw is ingestort, kan diegene een icoontje plaatsen op de kaart. “Zo stel je een heel gebied samen.”

Een onderzoeker kijkt altijd verder naar de verzamelde informatie. Ingestorte gebouwen, locaties van tentenkampen of noodoproepen worden geanalyseerd. Waar komt de informatie vandaan en voor wie is het relevant? Vervolgens spelen ze de informatie door aan verschillende hulporganisaties.

Meer dan hulp
Voor Meesters gaat Standby Taskforce veel verder dan de hulp aan Nepal. Samen met Bartel van de Walle, universitair docent Information Management, doen ze onderzoek naar de invloed van social media op rampenbestrijding. “Dit soort projecten geven een kijkje in de toekomst. Mensen beginnen elkaar online te helpen. Op Facebook verscheen een pagina waar mensen die in het rampgebied aanwezig zijn hulp aanboden. Zo zie je maar, de onlinewereld wordt steeds belangrijker in de samenleving.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.