Overlast in de universiteitsbibliotheek

Het bibliotheekpersoneel en de beveiliging hadden afgelopen weekend hun handen vol aan HBO’ers en middelbare scholieren. Het probleem van een drukke UB speelt al langer, maar nu ging het wel te ver. De UB is openbaar voor iedereen, daarom is het moeilijk te handhaven.

De bibliotheekmedewerkers en beveiligers bevestigen: het was een chaos afgelopen weekend. Te veel HBO’ers en middelbare scholieren hielden de UB bezet. En niet alleen dat, ze maakten lawaai met harde muziek, waren gewoon aan het eten en drinken en hadden een grote mond wanneer ze op hun vingers werden getikt. Volgens een medewerker van de bibliotheek moeten er maatregelen worden genomen. “Het gebeurt nu iedere dag. Ik denk dat het binnenkort een keer misgaat, er is al een mes gevonden.”

Grote mond
Volgens de medewerker zijn er twee groepen die problemen veroorzaken. Aan de ene kant de HBO’ers. Zij bezetten de computers en zitten op andermans inlogcodes. Ze zijn wel aanwezig, maar niet baldadig. Aan de andere kant de middelbare scholieren die echt overlast veroorzaken door harde muziek, een grote mond en rommel.

                    “Zelfs TiU-studenten zijn bang”

“TiU-studenten geven hun inlogcodes vaak door aan vriendjes op het HBO”, vertelt de student-medewerker. “Die inlogcodes worden dan weer verder verspreid en uiteindelijk zitten er soms tien of twintig mensen op één account.” Maar let op! Wanneer je hiermee gepakt wordt heb je een probleem. Je moet op gesprek komen bij de beveiliging en wanneer je dit negeert, wordt je account geblokkeerd. Het is écht verboden.

De middelbare scholieren die overlast bezorgen zijn zo’n 15/16/17 jaar oud volgens de medewerker. “Je moet ze kalm benaderen als je nog iets voor elkaar wilt krijgen.” Veel collega’s van de medewerker durven niet eens in te grijpen, maar ook TiU-studenten zelf zijn bang. “Laatst is een TiU-student uitgescholden omdat hij iets zei van het ongeoorloofde gedrag.”

Weggelachen
De beveiliging zorgt standaard voor iemand die door de UB loopt en vanaf 23:00 en in het weekend ook iemand die achter de balie zit. Maar heeft dit wel zin? Uiteindelijk mogen ze maar weinig doen. Vrouwelijke beveiligers worden weggelachen, terwijl de niet-TiU-studenten wel bang zijn voor de mannelijke. De beveiligers missen mankracht. “Studenten worden na ongewenst gedrag verzocht om de UB te verlaten, maar de dag erna lopen ze gewoon weer naar binnen. Soms worden jongeren er wel vier dagen achter elkaar uitgezet”, vertelt de medewerker. Dit kan allemaal, want de UB is openbaar.

Openbaar of niet?
Volgens Tineke Bennema, voorlichter van Tilburg University, is de UB openbaar omdat het een kennisinstituut is met veel publicaties. “De publicaties moeten beschikbaar zijn voor publiek, ook buiten de universiteit.” Daarnaast zijn de meeste mensen die voor de publicaties komen voornamelijk oudere mensen die geen problemen veroorzaken. Volgens de medewerker ligt het mogelijk aan subsidies die de UB krijgt van de gemeente Tilburg. Univers heeft dit niet kunnen verifiëren. Er wordt volgens de medewerker door middelbare scholen gewoon aangegeven dat scholieren in de UB kunnen gaan leren voor hun examens.

                    “Ik werk in een onveilige situatie”

Oplossingen
De medewerker ziet genoeg oplossingen. Zo kunnen ze beter controleren op pasjes, gaan werken met een pasjesscanner, gastpasjes invoeren of poortjes neerzetten. Bibliotheekmedewerkers hebben toch best veel bevoegdheden. Zo mogen ze samen met een beveiliger pasjes controleren, vragen om het gebouw te verlaten en gegevens noteren. Al is dat laatste een lastige klus aangezien de HBO’ers en middelbare scholieren geen pasjes hebben van TiU.

De medewerker vraagt zich af waarom de werkgever zijn werknemers nog in zo’n onveilige situatie laat werken. Daarnaast vindt de medewerker het heel frustrerend dat dit dagelijks op het werk gebeurt. Wat kunnen studenten het beste doen? “Ze kunnen het beste een klacht indienen, ook al denk ik dat er weinig mee gedaan wordt omdat het over een openbare ruimte gaat.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.