Change The Tune lopend cultuurbuffet voor arme kinderen

Change The Tune lopend cultuurbuffet voor arme kinderen

Het principe is simpel: combineer het talent dat rondloopt op Tilburg University met een benefietavond voor stichting Deportivo die zich inzet voor straatkinderen in Colombia. Voila: Change The Tune is geboren. Gisteravond was de voorstelling in de Blackbox die zowat uitpuilde met publiek. Op het podium voltrok zich een lopend cultuurbuffet voor elk wat wils.

Een prachtig modern pianostuk en een surrealistische scene van toneelvereniging De Koffer: dat is het begin van Change The Tune. Het benefiet is georganiseerd door drie studenten van Liberal Arts & Sciences. De entree is gratis, maar met vrijwillige donaties hopen Ayrton van Noort, Paul Börsting en Hasret Evram alsnog geld in te zamelen voor Stichting Deportivo die met culturele activiteiten Colombiaanse straatkinderen helpt.

De avond wordt aan elkaar gepraat door oud-campusdichter Andrew Cartwright. Het is sowieso een avond van campusdichters: Arthur Kok is present om mooie soundscapes te maken ter begeleiding van een gedicht dat Cartwright voordraagt. De huidige schoolpoëet Chiara Raucea mijmert (in het Engels en met een dik accent) over het weer in Tilburg. Haar gedicht is integraal uitgeschreven op een schoolbord achter haar rug. Het is soms nodig, maar storend is Raucea’s accent niet. Het is vooral innemend.

Een verdwaalde bellenblazer spuugt een paar zepige cirkels

Dat innemende ervaar je wel vaker deze avond. Het decor is een ratjetoe van allerlei instrumenten, een verdwaalde bellenblazer spuugt een paar zepige cirkels en er gaat het een en ander mis met de techniek. Het houwtje-touwtje-gehalte is tamelijk hoog. Maar de charismatische presentatie van Cartwright en de fijne, haast huiselijke sfeer maakt van Change The Tune een ontspannen en ongedwongen avond, met kunst uit bijna iedere discipline.

Want naast een kortstondig dansstukje van dansgroep Uni-T is er vooral heel veel muziek met de nadruk op singer-songwriters. Zo mag Sjoerd van Hulst (alias Guy Fox) al vroeg beginnen en kondigt organisator Van Noort aan dat zijn optreden twintig minuten gaat duren. “Twintig minuten?!” roept een toeschouwer net even te hard. Ook Fox geeft na het eerste nummer aan dat het best wat korter kan. Hoe dan ook: in zijn set zet Van Hulst een prima staaltje singer-songwriterschap neer.

Het is echter Jorge Galindo alias Yush die de Blackbox in halve katzwijm achterlaat. De Mexicaan is ook alleen maar bewapend met stem en gitaar, maar wat een stem en wat een gitaarspel. Klassiek tokkelend met grootse dynamiek en een intensiteit die weinig hem nadoen. Even roept het beelden op van Nick Drake en Jeff Buckley. Het applaus is – volkomen terecht – oorverdovend.

En luid applaus is er ook voor een act waar uiteindelijk veel mensen voor komen: de University Band. De gelegenheidsformatie bestaat uit Van Noort, Börsting (jawel, twee van de organisatoren), drummer Joshua Paas en docent David Janssen. Vreemd genoeg is dit niet eens de uitsmijter. Die komt in de hoedanigheid van de Limburgse band The Anaesthetics. Een viermansact die goed heeft geluisterd naar The Jesus And Mary Chain en The Cure. Zware kost dus en alhoewel er op het spel niets valt aan te merken, is het een raar contrast tegenover de uitbundigheid waarvan we net nog getuige waren.

Ondanks dat het publiek voor een groot gedeelte uit ‘arme’ studenten bestond, heeft Change The Tune naar schatting rond de 400 euro opgeleverd. Een ‘prachtig bedrag’ volgens Van Noort die voor negentig procent zeker weet dat er in 2016 een vervolg komt. ‘Dan wel voor een ander doel’, vult hij aan.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.