Hip, maar wel vroeg dicht

Tilburg wil dolgraag op Berlijn lijken. Voorlopig vlot het niet erg. Neem de sluitingstijden in de plaatselijke horeca: normaal gesproken word je om 4.00 uur buiten geveegd. Gisteravond ging het in de commissie Vestigingsklimaat van de gemeenteraad weer over het sluitingsbeleid. “Dat je in de zesde stad van Nederland niet door kunt feesten is te gek voor woorden.” Dit meldt Stadsgezicht Tilburg.De gretige vergelijking met de Duitse hoofdstad komt van evenementenwethouder Erik de Ridder (CDA). VVD-er Joost Möller (vergunningen) vindt Tilburg in de verste verte niet op Berlijn lijken. Tubbergen − een landelijke gemeente in Overijssel met 21.000 inwoners − komt meer in de buurt. De discussie tussen beide middelbare heren spitst zich vervolgens toe op de dance-scene.

De Ridder: “De dance in Tilburg is booming. Van ver buiten de gemeentegrenzen komen ze naar hier. Tilburg past in het rijtje met Berlijn. Als je kijkt naar feesten als Machinekamer, Aus Berlin en Kindergarten.” Volgens Möller zit daar juist het probleem. Feesten te over, maar die zijn gelet op het huidige beleid wel te vroeg afgelopen. “Kindergarten bijvoorbeeld heeft zich nadrukkelijk uitgesproken voor flexibele sluitingstijden.”

De Ridder ziet het probleem, maar verwijst daarbij naar de ‘gewone’ horeca in de stad. Vertegenwoordigers van het horecaconcentratiegebied geven aan dat ze niet willen morrelen aan de bestaande tijden. Ze “vinden het evenwicht wel goed zo” en weten zich gesteund door branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland.

De gretige vergelijking met de Duitse hoofdstad komt van wethouder Erik de Ridder

Strippenkaart
Eerder peilde Univers al wat meningen over verruiming van de sluitingstijden. De discussie werd aangezwengeld door D66, die wilde van de verschillende partijen horen hoe zij over de sluitingstijden denken. Het voorstel van de democraten: introduceer een strippenkaart. Elke horeca-ondernemer mag tien keer per jaar langer open blijven en bepaalt zelf wanneer hij die ‘joker’ inzet. In Eindhoven bestaat dit systeem al. In Tilburg evengoed, reageert Erik de Ridder: twee keer per jaar kunnen ondernemers van vrijstelling gebruikmaken. De meeste partijen gaven aan heil te zien in het uitbreiden van het aantal strippen. De VVD ging veel verder: van die partij moeten feestgangers op bepaalde plekken in de stad tot 7.00 uur door kunnen feesten. Mits er geen overlast is voor de buurt en het verkeer goed geregeld is. “En die plekken zijn er”, aldus Möller. Partijen als de TVP en OPA sluiten zich aan bij de Koninklijke Horeca Nederland: het is goed zoals het is.

Voorlopig gaat deze discussie niet liggen. Eind dit jaar wordt de nieuwe horecanota gepresenteerd; onderdeel daarvan is het al dan niet aanpassen van de sluitingstijden.

Bron: Brabants Dagblad

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.