Moties: hoe werken die ook alweer?

Voor de plenaire vergadering van de Tweede Kamer vandaag zijn behoorlijk wat moties ingediend over medezeggenschap bij universiteiten. Maar wat houden moties ook alweer in?

Een motie is een middel om een discussiepunt in een vergadering te gooien. Alle leden van de vergadering kunnen zo’n motie indienen, maar dat betekent niet dat ze allemaal behandeld worden. De motie moet als allereerst voldoende aanhang krijgen: ten minste vier andere Kamerleden moeten het ondersteunen. Ondersteunen is trouwens niet hetzelfde als instemmen. Het komt vaak voor dat Kamerleden tegen een motie stemmen, terwijl ze wel steun hebben verleend.

Voor of tegen
Voordat een motie bij de stemming komt, wordt er vaak nog wat gewijzigd. Soms worden moties samengevoegd als ze veel op elkaar lijken. Anderen worden weer verworpen. Tijdens een stemming beslist de Kamer of de motie wordt aangenomen. Mocht een motie een meerderheid behalen, dan is het aan de bewindspersoon om het wel of niet uit te voeren. Hij is namelijk niet verplicht om er gehoor aan te geven. Maar, dat betekent niet dat hij er zo makkelijk vanaf komt. Kamerleden kunnen een debat beginnen of een brief indienen met vragen. Dan is de bewindspersoon wel verplicht om antwoord te geven.

Motie van wantrouwen
Hoewel het niet heel vaak gebeurt, is het misschien wel de bekendste motie: de motie van wantrouwen. Als iemand geen vertrouwen meer heeft in een minister, ministers of zelfs de regering kan de motie worden ingediend. Een politiek leider kan onkundig zijn in het uitvoeren van bestuurlijke taken of niet in het belang van het land handelen. Als de motie een meerderheid krijgt, is het niet formeel verplicht om af te treden.

Om 15.00 behandelt de Tweede Kamer de moties over de medezeggenschap van universiteiten.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.