Liever films maken dan cupcakejes verkopen

Volledige films maken naast je studie? Sean van Berlo (21) doet het. De tweedejaars Liberal Arts student staat al in de startblokken voor zijn tweede film: De Expeditie. “Het is een uit de hand gelopen hobby.”

Het begon op vijftienjarige leeftijd op de middelbare school tijdens een kerstactie voor het goede doel. De jongens uit Uden wilden geen cakejes verkopen, want dat is “focking saai”. Seans gedachte toen: “Wij zijn echt zó grappig. Laten we een film maken”, zegt hij met een grijns op zijn gezicht. Hun door Quentin Tarantino geïnspireerde eerste poging was een groot succes onder Udense scholieren. Het jaar daarop kwam de vraag wanneer de nieuwe film uit kwam. “Toen moesten we wel door.” In hun examenjaar hadden ze hun eerste echte film geproduceerd. “Op dat punt hadden we geen excuus meer dat we het alleen voor de kerstactie deden. We vonden het gewoon superleuk.”

“Dat was écht de next-level shit.”

The Lettuce Hunters
Jonge producer Teun van den Elzen, een vriend van Sean, creëerde de western The Lettuce Hunters. Helemaal zelf geregisseerd, geschreven en gefinancierd. Sean hielp toen mee. “Dat was écht de next-level shit. Hij had alles uit de kast getrokken. Na het maken van die film begon het bij mij meer te kriebelen.” Daardoor begon Sean zijn eigen megaproject: Dogs. Geld had hij niet, dus moest hij creatief zijn. Met een budget van 500 euro en hulp van vrienden kwam hij al een heel eind. Via de gemeente konden ze toegang krijgen tot leegstaande gebouwen. “Zo knoopte we de boel aan elkaar.”

Dogs wilde hij serieus aanpakken: “Onze vorige ‘acteurs’, met alle respect, vallen dan keihard door de mand. Dus we begonnen opnieuw.” Via de theateropleiding kenden ze genoeg mensen die wilden meewerken waardoor ze zelfs audities konden houden. De heren zochten locaties en regelden materiaal. Zo ging het balletje rollen.

“De film is gestileerd, maf en krom. Dat kennen we hier niet in de polder.”

Psychologische thriller
Verwacht geen typische Hollandse film van deze mannen. Dogs is een donker psychologische thriller en gaat over een jongen die is opgegroeid binnen de georganiseerde misdaad. En de film is Engelstalig. Waarom? “Het is gewoon debiel om zo’n film in het Nederlands te maken. De film is gestileerd, maf en krom. Dat kennen we hier niet in de polder. Daarnaast hebben we een beeld van de Amerikaanse cinema dat alles mogelijk is. Dat werkt daar goed op het witte doek, maar hier niet. Daar zijn we te nuchter voor. Nederlandstalig maakt het ongeloofwaardig.”

De film werd een succes met staande ovatie bij de vertoning, maar daar waren ze eerst nog onzeker over. “Dogs is niet voor iedereen. Het is naar en gewelddadig. Er waren mensen die het zó vervelend vonden en aan de andere kant ontzettend goed.” Volgens Sean ligt dat aan het hoge dreigingsgehalte. “We hebben er altijd wat inzitten waardoor je je ongemakkelijk gaat voelen.”

11012569_943936942337783_1775237209831818185_n

Een scene uit Dogs.

 

De Expeditie
Seans en Teuns volgende film kan je wel het tegenovergestelde noemen: een energieke en dynamische komedie en Nederlandstalig. De Expeditie vertelt het verhaal van Luuk en Mike die allebei verliefd zijn op Rosa. Als Rosa in gevaar dreigt te zijn, bundelen de vijanden hun krachten om haar uit de handen te bevrijden van haar nieuwe liefde, en drugs-crimineel, Dario. Voor deze film proberen ze alles uit de kast te trekken. Ze hebben beter materiaal en goede acteurs geregeld. “De Expeditie wordt echt focking vet. Wij staan al in de startblokken.” Maar om het beter te maken dan Dogs is er deze keer meer geld nodig. Daarom zochten ze hulp bij Voor de Kunst, een platform voor crowdfunding in de creatieve sector. Al het opgehaalde geld gaat naar de film.

Dogs wordt vrijdag om 15.00 vertoond in de Blackbox. Een kaartje kost 4 euro en gaat rechtstreeks naar de nieuwe film De Expeditie.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.