Oceaanstofzuigen is de toekomst

Dagelijks belandt er zo’n 13.000 ton aan plastic in de zee. Toen de 20-jarige student Boyan Slat ging duiken in de Griekse zee viel hem dit meteen op. Er lag meer plastic op de bodem, dan dat er vissen zwommen. Hij vond dat hier iets aan gedaan moest worden en daar heeft hij niet bij laten zitten. De oplossing? Een oceaanstofzuiger.

Met zijn project The Ocean Cleanup heeft hij via crowdfunding ruim twee miljoen euro opgehaald om zijn masterplan te kunnen realiseren. Ondanks dat de student vroegtijdig stopte met zijn studie Lucht- en ruimtevaarttechniek aan de TU Delft om het plastic op te ruimen, mag hij zich wel CEO van The Ocean Cleanup noemen. Volgend jaar wordt zijn eerste oceaanstofzuiger ingezet voor de kust van het Japanse eiland Tsushima en in 2020 zou het systeem in alle wereldzeeën aan de slag moeten gaan, zo vertelt hij in RTL Late Night.

Grote V-vorm
Het systeem werkt als volgt, vertelt Boyan. ‘Een soort oceaanstofzuiger met armen van maar liefst honderd kilometer lang moet troep gaan opvangen. Een hele grote V-vorm drijft in het midden van de oceaan. In plaats van dat we achter het plastic aangaan, wat dan 79.000 jaar zou duren met schepen en netten, staan wij stil en wachten we tot het plastic vanzelf naar ons toekomt. We hebben aan kunnen tonen dat in tien jaar tijd de helft van al het plastic opgeruimd kan zijn. De oceaanstroming doet het zelf, het systeem is niet zelfstandig werkzaam. Uiteindelijk wordt al het plastic ter land gebracht en gebruikt voor recycling’, vertelt Boyan.

“Don’t tell me, we can’t clean this up together” – Boyan Slat

Tegen het 20-jarig genie is altijd verteld dat de zee niet opgeruimd zou kunnen worden door de stroming. Dat bleek ook wel uit eerder onderzoek. Dat Boyan nu van het probleem de oplossing heeft gemaakt, door de stroming te gebruiken, is door velen niet te bevatten. Er staan daarom ook veel mensen achter hem.

Pakje Wicky
Maar waarom Tsushima? Boyan vertelt dat verschillende overheden hem hadden benaderd nadat hij het systeem gepresenteerd had. Het is het Japanse eiland geworden omdat daar een goede stroming is, de overheid en de lokale bevolking zijn er heel blij mee en er drijft veel plastic. ‘Als je de oceaanstofzuiger voor de Noordkust zou leggen vang je misschien drie plastic flesjes en een pakje Wicky.’ Het systeem gaat in het voorjaar van volgend jaar te water.

Vijftig boten
Ook al is de Nederlandse student helemaal into het plastic in de oceaan, toch weet hij niet hoeveel er precies ligt. Daar hebben ze iets voor bedacht: ‘We gaan met vijftig boten tegelijk van Hawaii naar California zeilen. Terwijl we dat doen meten we hoe diep het plastic ligt en zo kunnen we ook berekenen hoeveel er in totaal is.’

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.