Student, doe wat aan je slaapstoornis

Uit onderzoek van slaaponderzoeker Gerard Kerkhof blijkt dat 30% van de Nederlanders te weinig slaapt. Bovendien heeft bijna de helft van de jongeren een slaapstoornis. Zorgelijk, vindt de emeritus-hoogleraar aan de UvA. Want genoeg slaap is essentieel voor het zich ontwikkelende brein. En de gevolgen van slecht slapen zijn niet mals. Dat schrijft Folia vandaag. Wat vinden studenten in Tilburg van dit slaaponderzoek?

Kerkhof probeert de invloed van slechte slaap al decennia op de agenda te krijgen. We halen gemiddeld 6 uur of minder, terwijl dat tussen de 7,5 en 8,5 zou moeten liggen. We worden er dikker van, ons immuunsysteem kan er verzwakt door raken en de kans op depressie, kanker en hart- en vaatziekten neemt toe. Ook wordt onze geheugenopslag erdoor verstoord, waardoor we informatie minder goed verwerken. Niet handig, zeker niet voor studenten. “Na roken, bewegen en het belang van goede voeding beginnen we ons nu bewust te worden van een nieuw gezondheidsprobleem. We kunnen er niet meer omheen.”

Laat naar bed
Maar vooral tot jonge mensen is het belang van een goede nachtrust niet doorgedrongen. Bijna de helft van 18 tot 24-jarigen blijkt een slaapstoornis te hebben. Schokkend, omdat het brein in deze periode nog vol in ontwikkeling is. De biologische klok verschuift in je jonge jaren, waardoor we later moe worden. Ook is laat slapen de norm: uitgaan, series kijken. Nou is dat later gaan slapen niet het probleem. Het probleem is dat de colleges weer vroeg beginnen, waardoor de benodigde hoeveelheid slaap niet behaald wordt. Vooral jonge vrouwen van 21 jaar blijken slecht te slapen. Waarom weet de slaaponderzoeker niet: het zou kunnen komen door hormonale veranderingen, door de hectische periode van (af)studeren en solliciteren, of misschien omdat vrouwen lang voor de spiegel staan en daarom vroeger opstaan.

Is er iets tegen te doen? Jawel, zegt de slaaponderzoeker. Studenten zouden ’s avonds geen smartphone, laptop of tablet meer moeten gebruiken. Het blauwgroene licht levert een vertraging van het slaapritme op, die bovenop de verschuiving van de biologische klok komt. Zijn advies: lees een boek, ga kletsen met een huisgenoot en kruip om twaalf uur onder de lakens.

Maar hoe realistisch dat is? We vroegen het aan drie studenten op de campus.

Janne Wijdeven, 21, Filosofie
“Slapen doe ik maar liefst tien uur per dag. Ik ben gek op middagdutjes, dus ik haal dat makkelijk. TV-kijken voor het slapengaan vind ik lekker hersenloos. Dat doe ik liever dan een boek lezen. Dan ga ik namelijk veel nadenken, en dan heb ik moeite om tot rust te komen. Ik zou niks willen veranderen aan mijn slaapritme; het is prima zo!”

Yannick Mariman, 22, Econometrie
“Tijdens tentamenperiodes slaap ik goed, zodat ik fris in de UB zit. Normaal ga ik wel veel stappen, dan haal ik misschien net zeven uur slaap. Ik heb me voorgenomen boeken te lezen, in plaats van achter mijn computer te zitten. Dat mijn slaapritme op lange termijn slecht voor me is, daar ben ik niet mee bezig. Waarom vrouwen slechter slapen? Ze moeten meer presteren om de top te halen. Misschien dat ze daarom meer stress ervaren en ook wakker schrikken van alles dat ze nog moeten doen.”

Sara Aarts, 23, Marketing Management
“Meestal slaap ik 8 uur, maar dat kan ook 3 uur zijn als ik op stap ben geweest. Voor mijn gezondheid zou ik mijn slaapritme niet aanpassen. Als ik moe ben, ga ik wel een keer op tijd naar bed. Boeken lezen voordat je gaat slapen? Dat vind ik echt niet realistisch. Wie leest er nou nog boeken? Dat moet toch digitaal worden allemaal?”

Tekst: Ron Vaessen & Aranka van Zanten

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.