Tilburg University start knowledge society met Zimbabwe

Tilburg University start knowledge society met Zimbabwe

Met het project Tilburg-Africa: Towards Knowledge Societies wil Tilburg University flink wat kennis uitwisselen met Zimbabwe. Eind juli vertrekt een groepje studenten en professoren van Tilburg Law School naar het Afrikaanse land om te praten over bijvoorbeeld duurzame energie en watermanagement.Een hele mond vol: Tilburg-Africa: Towards Knowledge Societies. 

Twee van de touwtrekkers achter dit project zijn Maya Soumah en Max van Dam, rechtenstudenten op Tilburg University. Zij zijn uitgekozen door decaan Corine Prins om het project te leiden.

Maya Soumah: “Het idee is om een samenwerking starten met de Afrikaanse universiteit. Door middel van een uitwisseling, maar ook door bijvoorbeeld een online community te starten met lectures.” Door het gebrek aan docenten en toegang tot publicaties, is kennisvergaring niet altijd zo vanzelfsprekend als voor de Tilburgse studenten.

Volgens Maya is dit project bijzonder omdat het wordt gefinancierd door de decaan zelf, en door een alumnus. De keuze voor de Zimbabwaanse Midlands State University was een logische, volgens de rechtenstudent: “Het contact met Zimbabwe verliep zo soepel dat we hebben besloten om deze samenwerking aan te gaan.”

“Zimbabwe doet nauwelijks iets met zonne-energie, terwijl daar veel in kan worden geïnvesteerd”

Duurzame energie
Eind juli vertrekken in totaal vier studenten, twee professoren en twee PhD’ers naar het Afrikaanse land. De groep gaat rondkijken, brainstormen en colleges volgen van Afrikaanse professoren. Een aantal onderwerpen: “Zimbabwe doet nauwelijks iets met zonne-energie, terwijl daar veel in kan worden geïnvesteerd. Daarnaast is de mijnbouw een gevoelig onderwerp, omdat daarbij de mensenrechten worden geschonden. Veel Zimbabwaanse arbeiders hebben het gevoel dat hen werk wordt ontnomen door grote buitenlandse coöperaties.” Maar andersom werkt het ook: “Wij kunnen ook veel leren van de Zimbabwanen. Zij kijken op een open en flexibele manier naar bepaalde onderwerpen.”

Langdurig project
In totaal verblijft de groep drie weken in het Afrikaanse land. Maar het blijft niet alleen bij een uitwisseling. Student Maya Soumah geeft aan dat het project tien jaar gaat duren. “We willen een online community creëren vol met kennis en online lectures. Op deze manier heb je contact met mensen waar je normaal gezien nooit mee praat. Iedereen werkt goed samen, want we willen dat dit project gaat slagen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.