Beste gemeente Tilburg: gooi die tenten nou eens een keer open

Beste gemeente Tilburg: gooi die tenten nou eens een keer open

Denk je met wintertijd wat leuks te doen, steekt de gemeente er een stokje voor.  Het overkwam ons met het Kindergarten Festival in oktober vorig jaar: na een aantal succesvolle outdoor-edities wilden we voor de derde keer indoor bij 013 iets speciaals doen. Het was de nacht waarop de wintertijd in zou gaan, een mooie reden om met de klok een uur achteruit het feest ook een uur langer door te laten gaan. ‘Ja, dat kan’, zei 013, ‘nee, uitgesloten’ liet de gemeente op het allerlaatste moment weten. Wrang, want met de naam ‘Kindergarten Night Culture’, wilden we er niet alleen een knalfeest van maken; het was tevens een statement over de veel te vroege sluitingstijden in Tilburg. Een statement dat hard in de kiem werd gesmoord.

Of toch niet? Al snel kregen we met Kindergarten vanuit diverse hoeken positieve geluiden te horen over het aanzwengelen van de discussie. Andere Tilburgse dance-organisatoren hadden er schoon genoeg van om om 4 uur ’s nachts te moeten stoppen, zeker met een publiek dat niet voor twaalf uur de stad ingaat. Ook bij de gemeente zijn de oren open gaan staan: een meerderheid van de raad is voor soepelere sluitingstijden.

Commissievergadering
Maar als de commissievergadering Vestingsklimaat van vorige maand iets aantoont, is het wel het volgende: wil het debat door kunnen, dan moeten eerst snel een paar misverstanden uit de weg worden geruimd. Het onderscheid tussen een ‘stapavond’ en een ‘evenement’ wordt bijvoorbeeld niet duidelijk benoemd. Ik werk zelf vijf jaar in de Tilburgse horeca als dj in diverse kroegen en ben de laatste die zal roepen om verruiming in de binnenstad. Voor een stapavond ga je met je vrienden naar je favoriete kroeg, is van 12 tot 4 prima en maakt het bar weinig uit wie er draait, zo lang het maar in de stijl is die bij de tent hoort.

Het dancepubliek wil voor het grootste gedeelte niet dood worden gevonden bij het gros van de kroegen rondom de Korte Heuvel of het Piusplein.

Vergelijk dat met dance-evenementen in bijvoorbeeld Club Smederij: daar komen mensen voor de dj’s, de beleving en muzieksoorten die je amper in de Tilburgse binnenstad zal horen. Het dancepubliek wil voor het grootste gedeelte niet dood worden gevonden bij het gros van de kroegen rondom de Korte Heuvel of het Piusplein. De discussie over het ‘evenwicht bewaren’ is dan ook een non-discussie: in het centrum wordt geen biertje minder of meer getapt omdat een aantal horecagelegenheden met een andere signatuur langer open mogen.

Strippenkaart
Een strippenkaart waar wethouder De Ridder aan refereert, biedt geen soelaas: op dit moment mogen ondernemingen twee keer per jaar hun sluitingstijd verruimen. Als ondernemer kost Oud & Nieuw al een strip en moet je maar zien welk evenement interessant genoeg is om ook langer door te laten gaan. De VVD opteert voor tien strippen. Klinkt theoretisch goed, maar in de praktijk programmeren clubs voor een aantal maanden vooruit en gaat een willekeur toeslaan waar hun publiek ook niet vrolijk van wordt.

Beter zou het zijn als de gebruikelijke clubs (Smederij, Kitsch, 013, MIDI, etc.) een uitzonderingspositie mogen innemen waarbij de eindtijd vrij is te bepalen. De genoemde zaken houden zich aan de geluidsvergunningen en de overlast voor de buurt is alleen maar kleiner: de stappers gaan pas tegen het ochtendgloren naar huis in plaats van midden in de nacht. Met het verdwijnen van de nachttrein en de komst van de spoortunnel kan de gemeente zelfs nog harder trekken aan het wegnemen van overlast: geen noodgedwongen afters in de binnenstad omdat de eerste trein op zich laat wachten, maar uit de club en in de trein. Een beter startpunt voor een gezonde scene in Tilburg, kun je bijna niet wensen.

Bas van Duren is werkzaam als freelance-publicist en als PR-medewerker voor het Kindergarten Festival.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.