Ook scholieren mogen straks docenten evalueren

Middelbare scholieren die hun docenten (mede) beoordelen? Het is niet langer een utopie. Een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt het idee van scholieren-belangenorganisatie LAKS te steunen. Dat schrijft Nu.nl.Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren bedacht een pakket maatregelen om de motivatie van leerlingen op te krikken en de kwaliteit van de lessen in het voortgezet onderwijs te verbeteren. De evaluatiemogelijkheid maakt daar deel van uit.

Steun
VVD-Kamerlid Karin Straus: “Wij willen dat er op scholen professioneel personeelsbeleid wordt gevoerd en dat het oordeel van de leerlingen daarin een serieuze rol krijgt. Zij ervaren immers dagelijks hoe er les gegeven wordt.” Omdat de PvdA dezelfde mening is toegedaan, ontstaat er waarschijnlijk een Kamermeerderheid voor het plan.

LAKS-voorzitter Andrej Josic is blij met zo’n ‘natuurlijke’ evaluatievorm. Nu worden docenten ook al beoordeeld – bijvoorbeeld door inspecteurs in de klas – maar dat leidt toch vaak tot een wat a-typisch sfeertje. Overigens: uit onderzoek van de Onderwijsinspectie blijkt dat slechts 42 procent van de leerlingen zich momenteel gemotiveerd voelt door de docent.

Sollicitatie
Sommige scholen gebruiken de input van scholieren nu al. Volgens het LAKS worden op het Maartenscollege in Groningen zelfs sollicitatiegesprekken gevoerd door de leerlingen. Karin Straus: “Het is aan de scholen zelf hoe ze de betrokkenheid van de leerling willen versterken. Je kunt dit doen in een milde vorm, door leerlingen te laten meeschrijven aan het functieprofiel voor een nieuwe docent.” Maar de invloed kan dus ook een stuk verder gaan, zoals de Groningse school laat zien.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over een wetsvoorstel om de inspectie op scholen te verbeteren. De VVD stelt dan voor om de positie van scholieren bij de beoordeling van docenten wettelijk te verankeren.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.