Weer beschuldiging matchfixing Willem II

Matchfixing bij Willem II lijkt erger dan gedacht. Uit e-mails zou blijken dat meerdere wedstrijden in 2009 gemanipuleerd zijn. Het komt bovenop eerdere verdenkingen van matchfixing bij de Tilburgse voetbalclub. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Ook de KNVB en de politie zitten er bovenop. “Het is als een verslaving. Je moet je spelers daartegen beschermen.”

Er was al sprake van een verdenking van matchfixing. Oud-middenvelder Ibrahim Kargbo zou twee uitduels gemanipuleerd hebben. Kargbo ontkende stellig. Inmiddels zijn e-mails uit 2009 achterhaald waarin Kargbo onder meer schrijft dat ‘de aanvoerder’ van Willem II, destijds keeper Maikel Aerts, ‘akkoord is’. Aerts op zijn beurt ontkent nu al even stellig.

Eigen sport vernietigen
Absolute zekerheid dat er is geknoeid met wedstrijduitslagen, is er officieel nog niet. De KNVB en politie onderzoeken de zaak nog. “Er zijn wel e-mails, maar wat staat daar precies in?” vraagt Marjan Olfers zich af. Olfers, hoogleraar sport en recht aan de VU, deed in 2013 onderzoek met de Tilburgse hoogleraar criminologie Toine Spapens. Ze concludeerden dat matchfixing in de Nederlandse sport bestaat, maar dat het niet op grote schaal voorkomt. 4% van de sporters was ooit benaderd. “Dat is een laag percentage. Maar zelfs 1 speler kan een enorme impact hebben op de voetbalsport, als hij herhaaldelijk wedstrijden manipuleert.”

Wat drijft zo’n speler? “Vaak worden sporters benaderd die kwetsbaar zijn,” zegt Olfers. “Bijvoorbeeld iemand met gokschulden. Je moet een speler hebben die bevattelijk is, die bereid is zijn eigen sport te vernietigen, als het ware. Meestal worden ze benaderd door mensen die makkelijk bij ze in de buurt kunnen komen. Ex-sporters bijvoorbeeld, die enig gezag in de sport hebben en die goed kennen. Soms zijn het ook bestuurders van een club.”

Voortschrijdend inzicht
“Clubs hebben een grote verantwoordelijkheid,” zegt Olfers. Dat lijkt in de voetbalwereld een voortschrijdend inzicht. Enkele jaren terug wisten veel spelers nog niet dat je niet zelf mag gokken op sport. Ook waren de regels niet op orde. “Nu wordt er veel tijd en energie in preventieprogramma’s gestoken.” Dat wordt bevestigd door Berry van Gool, algemeen directeur van Willem II. “Wat nu naar buiten komt, dat speelde 6 jaar geleden. De wereld ziet er nu heel anders uit. De voorlichting naar spelers toe is beter geworden. Dat is nodig, want als mensen er eenmaal in meegetrokken worden, komen ze er moeilijk uit. Het is als een verslaving. Je moet je spelers daartegen beschermen.”

Matchfixing enorme industrie
Het lijkt onwaarschijnlijk dat Willem II de enige club in de eredivisie is waar matchfixing speelt. Olfers: “In ons onderzoek concludeerden we dat het vaker voorkomt. Maar ook dat we geen clubs gaan noemen. Laat ik het zo zeggen: er zijn meer verdachte wedstrijden. Niet alleen bij Willem II.”

Gaan de alarmbellen nu af, als een speler een wel heel domme blunder maakt? “We gaan niet ineens spastisch doen,” zegt Van Gool. “Maar we moeten wel scherp blijven. Niets menselijks is ons vreemd. Als het in andere landen kan gebeuren, dan ook hier. We moeten niet onze kop in het zand steken voor matchfixing, want het is wereldwijd een enorme industrie.”

Wat maakt matchfixing zo onwenselijk? Olfers: “Het allerbelangrijkste is dat sport gaat om winnen. En daarom is matchfixing erger dan doping. Want met doping manipuleer je ook, maar je houdt in ieder geval het streven om te winnen vast.” Van Gool: “Je wilt dat de wedstrijd eerlijk verloopt. Anders hebben spelers en supporters het gevoel dat ze bedonderd worden. Sport gaat om een eerlijke strijd.”

Zorgvuldigheid
Van Gool is onaangenaam verrast door het bericht dat er meer wedstrijden gemanipuleerd zouden zijn dan eerder gedacht. Willem II stapte in januari van dit jaar naar de KNVB en politie voor de toen verdachte wedstrijden. De club wacht de onderzoeken af.

Wat gebeurt er met een voetballer, als matchfixing vastgesteld wordt? Olfers: “De KNVB kan schorsen, maar het is de vraag hoe effectief dat is. Ik vermoed dat ze vrij snel moeten gaan samenwerken met het Openbaar Ministerie, op strafrechtelijk vlak. Maar het zal juridisch nog lastig zijn om deze zaak goed rond te krijgen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.