Extra lenen: verleidelijk, maar niet zonder risico´s

Een derde van de studenten die lenen bij DUO, doet dit óók met het oog op de toekomst. Zij leggen een geldpotje aan, bijvoorbeeld om na hun studie een huis te kunnen kopen. Dat blijkt uit het Nibud Studentenonderzoek 2015.De studenten die aan het sparen zijn geslagen, beseffen heus wel dat ze het redden met minder leengeld. Ze pakken het maximum “omdat het kan”. Het Nibud wijst erop dat lenen om te sparen financieel slim kan lijken, maar dat er toch risico’s aan verbonden zijn.

Reken je niet rijk met geleend geld
De budgetvoorlichter begrijpt de afweging van deze studenten. Toch zijn er terdege risico’s verbonden aan die hoge leningen. De terugbetalingstermijn wordt steeds langer, en gedurende die tijd kan er veel veranderen. Zo blijft de rente wellicht niet altijd op het huidige niveau (0,12%). Ook geldt: je betaalt terug naar rato. Als je eenmaal een leuke baan te pakken hebt, stijgt je inkomen. De maandelijkse aflossing van de studieschuld kan zo een behoorlijke druk op je vaste lasten gaan vormen. Als laatste heeft de hoogte van de studieschuld invloed op wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Hoe hoger de schuld, hoe lager de maximale hypotheek. Volgens het Nibud is er dus genoeg reden om op te passen.

Het gemiddelde bedrag dat studenten lenen is € 484,- per maand. Het Nibud verwacht dat het nieuwe studiefinancieringsstelsel leidt tot hogere leenbedragen. Door de afschaffing van de basisbeurs ontstaat er straks een gat in de studenten-begroting van ruim € 100 voor thuiswonenden en ruim € 286 voor uitwonenden.

Advies
Het Nibud adviseert nadrukkelijk om niet meer te lenen dan noodzakelijk. Om te beginnen, kun je je maandelijkse inkomsten en uitgaven eens nauwgezet op papier zetten. Zo kom je tot een reëel leenbedrag. Je zuiver laten leiden door het door DUO gestelde maximum – zoals één op de drie studenten nu doet – is op de lange termijn niet verstandig.

Klik voor meer info. Om je te helpen bij het maken van slimme financiële keuzes, schreef het Nibud de Geldwijzer Studenten.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.