Op de rand van Nederland

Dolph Cantrijn − hoffotograaf van Univers − is bezig met een bijzonder project. In 80 dagen loopt hij de rijksgrenzen van Nederland af. Op 31 juli begon hij bij café De Grens in Poppel aan de tocht van welgeteld 1687 kilometer. “Wie weet wordt dit wel het nieuwe Pieterpad.”Een paar jaar terug werd Dolph door Brabants Dagblad gevraagd om de Vierdaagse van Nijmegen te fotograferen. Al snel kreeg de geboren Bredanaar het wandelvirus te pakken. Toen iemand op een feestje suggereerde dat hij maar eens naar Santiago de Compostella moest lopen, kreeg Cantrijn een heuse mindwave. Waarom niet de grenzen van Nederland ‘doen’?

Waar ben je nu?
“In Brunssum. Vandaag loop ik met mijn goede vriend Anton Dautzenberg. Vannacht logeerden we bij zijn moeder in Landgraaf. Grappig: een paar uur terug kwamen we door de Nieuwstraat in Kerkrade, letterlijk op de grens van Nederland en Duitsland. Een berucht straatje: vroeger waren er nog weleens rellen als het Nederlands Elftal tegen Duitsland speelde.”

Ik zag het item over je tocht in Hart van Nederland. Je wordt wel vaker vergezeld door vrienden?
“Jazeker, dat is leuk voor de afwisseling en de goede gesprekken. Ik probeer zo veel mogelijk te overnachten bij mensen thuis. Veel aanbiedingen krijg ik via Facebook: van directe vrienden of via via. Mensen besluiten dan vaak automatisch om ook een stuk van de route mee te lopen.”

Dit is dag 13 van je tocht. Al pech gehad vandaag?
“Nee, hoor. Wel is dit een beetje de dag van de paardenmeisjes. Blijkbaar is het echt hippisch weer. Daarom besloten we om ook maar even koffie te gaan drinken bij een manege.”

Je bent beroepsfotograaf. Kom je niet in de verleiding om de hele tijd te stoppen voor een foto?
“Dat valt mee. Ik wandel zo’n 25 kilometer per dag. ’s Avonds hou ik nog genoeg tijd over voor mooie plaatjes. Naast foto’s ben ik vooral ook geïnteresseerd in de verhalen die ik onderweg tegenkom. Ik ontmoet veel mensen en luister naar hun verhaal. Uiteindelijk wil ik wel een blijvend verslag maken van mijn tocht. Welke vorm dat krijgt, weet ik nog niet precies.”

Voorlopig kun je Dolph in ieder geval volgen via social media (@VolgDolph en #VolgDolph) en op VolgDolph.nl. Tot slot nog een vraag aan Dolphs tijdelijke metgezel Anton Dautzenberg, schrijver en oud-economiestudent aan Tilburg University.

Over verhalen gesproken: als schrijver sta je erom bekend dat je graag de grenzen opzoekt. Vind je het nu niet lastig om de hele dag het lijntje te volgen?
“Haha, daar is over nagedacht. Nou, nee. Wel merk je dat zo’n grens eigenlijk een wat nostalgisch iets is. Nederland maakt tenslotte allang deel uit van Europa. Dat zie je ook wel: onkruid en brandnetels nemen de oude grens over.”

“Dit is een beetje de dag van de paardenmeisjes”

Oproep
Tot oktober is Dolph Cantrijn nog onderweg. Vaals − het zuidelijkste punt van ons land − ligt inmiddels achter hem. Nu gaat het noordwaarts, met Duitsland aan de rechterhand. Daar kan Dolph nog wel wat hulp bij gebruiken: “Ik maak van de gelegenheid gebruik om hierbij een oproep te doen. Feitelijk ga ik nu richting Groningen. Als er mensen zijn die logeerplekken voor me kunnen regelen aan de Nederlandse oostgrens, graag. Hotels probeer ik zo veel mogelijk te vermijden. Ik wil mensen uit de regio ontmoeten en hun grensverleggende verhalen horen. Ook dat is een onderdeel van mijn tocht. Iedereen die dat wil kan contact met me opnemen via Facebook.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.