Tilburgse wetenschapper in de race voor Wetenschapstalent 2015

Tilburgse wetenschapper in de race voor Wetenschapstalent 2015

Universitair hoofddocent Jelte Wicherts maakt kans om verkozen te worden tot Wetenschapstalent 2015. Een publieke stemronde staat daarvoor nu open. Wicherts staat als enige van Tilburg University op een lijst van 25 jonge wetenschappers.

Om jonge onderzoekers en hun werk onder de aandacht te brengen, organiseert het gelijknamige blad dit jaar voor het eerst de New Scientist Wetenschapstalent 2015-verkiezing. Universiteiten in Nederland en Vlaanderen zijn gevraagd nominaties in te sturen. Een jury met daarin onder meer Rianne Letschert maakte een selectie van 25 getalenteerde jonge academici. Criteria waren bijvoorbeeld wetenschappelijke en maatschappelijke impact van onderzoek, originaliteit en actualiteit.

De winnaar wordt bepaald door een online stemronde die open staat tot 7 september. De stem van het publiek telt even zwaar als het oordeel van de jury. De vijf wetenschappers met de meeste publieks- en jurystemmen presenteren zichzelf en hun onderzoek op 24 september in Amsterdam. De winnaar gaat die avond met een boekenpakket en 1500 euro naar huis.Jelte Wicherts haalde als enige van Tilburg University de longlist. Wicherts promoveerde in 2007 cum laude in de psychologische methodenleer. Momenteel is hij universitair hoofddocent methoden en technieken van onderzoek. Hij onderzoekt onder meer hoe gedragswetenschappers omgaan met de analyse van hun onderzoeksgegevens, welke fouten ze daarbij maken en hoe hun verwachtingen de onderzoeksresultaten kunnen vertekenen. Wicherts kreeg eerder al verschillende prijzen en subsidies, waaronder Veni- en Vidi-beurzen. De wetenschapper vindt de nominatie een hele eer, maar heeft er wel dubbele gevoelens over.

“Ik twijfel aan de rol van persoonsverheerlijking binnen de wetenschap en bij deze verkiezing”

Dubbele gevoelens?
“Deze verkiezing laat (mede) zien wat er aan Nederlandse en Vlaamse universiteiten door vaak jonge onderzoekers aan belangrijke, goede, en innovatieve wetenschap wordt gedaan. Aan de andere kant is wetenschap steeds meer groepswerk. Zonder de nog jongere en zeer getalenteerde mensen met wie ik dagelijks mijn onderzoek mag doen was ik natuurlijk nooit tot de lijst doorgedrongen. Ik twijfel dus aan de rol van persoonsverheerlijking binnen de wetenschap en bij deze verkiezing. Het moet natuurlijk gaan om de wetenschap en niet om de persoon. Ik snap wel dat het algemene publiek graag namen, rugnummers en foto’s wil zien, maar ik heb liever dat de onderzoekslijn die we hebben opgezet – en de hopelijk belangrijke resultaten – in het zonnetje worden gezet.”

Komt de nominatie als een verrassing?
“Ik word volgende maand 39 en zit al 16 jaar in de wetenschap, dus het was fijn te merken dat ik nog steeds als talent kan worden aangemerkt. Als wetenschapper word je natuurlijk nooit echt oud, want je kunt altijd meer leren en onderzoeken.”

Heeft de nominatie voordelen?
“Het laat zien wat voor onderzoek wij doen. Omdat ons onderzoek zich sterk richt op het verbeteren van de wetenschapsuitoefening heeft het ook duidelijke voordelen voor Tilburg University, nadat een eerdere decaan van onze faculteit ooit heel goed heeft geïllustreerd hoe het vooral niet moet.”

“Ik word volgende maand 39 en zit al 16 jaar in de wetenschap, dus het was fijn te merken dat ik nog steeds als talent kan worden aangemerkt”

Hoe schat u uw kansen in?
“Het lijkt mij een moeilijk te voorspellen verkiezing, omdat de lijst bestaat uit een nogal gevarieerd type onderzoekers en de kiezerspopulatie compleet onduidelijk is. Er bestaat onderzoek waar bleek dat achternamen die achteraan het alfabet staan minder stemmen krijgen in verkiezingen. Ik sta onder aan de lijst en ga nu toch eens proberen dat eerdere resultaat te ontkrachten.”

Al bedacht hoe u stemmen gaat werven?
“In tegenstelling tot sommige concurrenten heb ik nog geen populairwetenschappelijk boek geschreven, maar daar is het nu wat kort dag voor. Ik zeg sowieso ja tegen elk interviewverzoek en ben dan ook blij dat Univers nu als eerste op de stoep staat. Ik heb ook nog andere plannen maar die zal ik wel via Twitter bekend maken. Zo denk ik aan een aantal verkiezingsbeloften zoals meer vrij toegankelijke wetenschappelijke publicaties, meer transparantie in de wetenschap, meer open data, en gratis post-publication peer review.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.