Onderzoek TIAS: Streefgetal topvrouwen niet gehaald

Geen enkele Nederlandse beursonderneming voldoet aan de streefgetallen voor topvrouwen in hun hoogste organen. Dat blijkt uit de Nederlandse Female Board Index. Dit is een jaarlijks onderzoek van TIAS, de business school van Tilburg University en TU Eindhoven.

In de Female Board Index wordt een overzicht gegeven van de vrouwelijke vertegenwoordiging in de Raden van Bestuur en Raden van Commissarissen van 84 Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Geen enkel bedrijf voldoet aan de voorwaarden voor beide raden. Een deel van de bedrijven weet wel aan de richtlijnen voor één van de twee raden te voldoen. 24 ondernemingen voldoen aan het streefgetal voor de Raad van Commissarissen, terwijl 10 bedrijven dat voor de Raad van Bestuur doen.

Er is een lichte stijging wat betreft het relatieve aantal vrouwelijke bestuurders en commissarissen in het Nederlandse bedrijfsleven. Momenteel is 7,8% van alle bestuurders vrouw, terwijl 21,3% van de commissarissen dat is. Ook wat betreft nieuw benoemde commissarissen gaat het goed. Ruim een kwart (27,5%) van alle nieuwe benoemde commissarissen is een vrouw, terwijl 13% van de nieuwe bestuurders dat is.

Minister Bussemaker noemt de geringe stijging “buitengewoon teleurstellend”.  De stijging gaat wat haar betreft veel te langzaam en “doet in ieder geval geen recht aan het potentieel aan vrouwelijk talent”.

Bovenaan de lijst staat Unilever. Bij dit bedrijf is de helft van de topmensen vrouw. Onderaan de lijst bungelen 24 bedrijven die nog steeds geen enkele vrouw in de RvB of RvC hebben.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.