TLS kritisch over uitspraken rector
Tilburg Law School toont zich vandaag kritisch tijdens de eerste faculteitsraad van het nieuwe collegejaar. Studentenaantallen nemen toe, maar kan de universiteit dat wel aan? En: heeft de bestuurskundeopleiding nog een toekomst?
Steeds meer masteropleidingen selecteren aan de poort. Zo komen zesjesstudenten er bij de Rotterdamse managementfaculteit niet meer in. Hoe staat Tilburg Law School (TLS) hier tegenover, vraagt Jeroen Kolthof van de studentengeleding. Decaan Corien Prins: “Vooralsnog is de insteek dat iedereen hier welkom is. Wij gaan er ook vanuit dat een zes in Tilburg betekent dat je een bekwaam jurist bent. Zeggen dat een zes niet goed genoeg is, dat gaat er bij mij niet in. Dan moet je gewoon een onvoldoende geven.” Volgens Prins gaat het niet alleen om kwaliteit: “Dit is voor universiteiten ook gewoon een manier om zich te profileren.” De nieuwe vice-decaan onderwijs Reinout Wibier valt Prins instemmend bij. “Een zes is een voldoende, dan heb je een opleiding gehaald. Daar mag je trots op zijn.” Met deze insteek ligt de faculteit vooralsnog niet op één lijn met rector Emile Aarts, die vorige week nog liet weten deze selectiemogelijkheid wel te zien zitten.
“Zeggen dat een zes niet genoeg is, dat gaat er bij mij niet in”
Ook wat betreft de groeiende studentenaantallen toont de faculteit zich kritisch. De rector wil in 2020 maar liefst 15.000 studenten bedienen. In 2014 lag dat aantal op 12.113. Dat zou een groei zijn van bijna 24 procent. Onrealistisch lijkt dat niet. De universiteit kan dit jaar een verwachte groei van 25% eerstejaarsstudenten optekenen. Ook TLS groeit. Dat is voor Prins geen reden tot onvrede. Zorgen heeft ze wel. Kan de faculteit, of universiteit, al die studenten wel goed bedienen? Prins: “Je moet wel kwaliteit kunnen blijven bieden.” Director of Advancement René Voogt voegt daaraan toe: “We willen jaarlijks meer internationale studenten werven, en dat lukt. Maar dat brengt ook extra problemen met zich mee, bijvoorbeeld met huisvesting.”
School of Public Governance
De studentengeleding toont zich bezorgd over de klassieke bestuurskundeopleiding. Gaat die verdwijnen, door de nog op te richten School of Public Governance? Dat is niet de insteek, stelt Prins. Ambitie en enthousiasme te over, maar niet ten koste van de bestaande opleiding. De nieuwe opleiding is een strategisch doel van de faculteit en wordt gefinancierd met investeringsgelden. Dat staat dus los van de huidige capaciteit. Het personeel krijgt er bijvoorbeeld geen extra taken bij. Prins is ervan overtuigd dat er ruimte blijft voor een Nederlands ingestoken opleiding. “Ook binnen een universiteit of faculteit met een sterke internationale focus. Maar het moet uiteindelijk wel rendabel zijn, met dus voldoende studenten. De toekomst zal het leren.”